Vrijwilligersbijeenkomst Kerkrade Hartveilig (AED-project)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wethouder Leo Jongen (Volksgezondheid) looft de vrijwilligers voor
hun levensreddende inzet.

Hoe werken professionals en vrijwilligers samen bij een noodoproep? Die vraag stond centraal tijdens de jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst van Kerkrade Hartveilig, op maandag 20 maart 2017 in het Raadhuis.

De burgerhulpverleners zijn aangesloten bij het burgerhulpsysteem Kerkrade Hartveilig. Ze zijn getraind om met behulp van speciale apparaten, de AED’s (defibrillatoren) mensen in nood te reanimeren. Bij melding van hartfalen via het nationale alarmnummer 112 zoekt HartslagNu gericht en snel de dichtstbijzijnde geregistreerde hulpverleners en AED’s, zodat zij alvast kunnen beginnen met reanimeren terwijl de ambulance onderweg is.


Communicatie en samenwerking .Belangrijk voor zowel de professionals als de vrijwilligers is wederzijds respect en begrip. Duidelijke communicatie en goede samenwerking zijn doorslaggevend als zo snel mogelijk hulp moet worden geboden. En dat is het doel: zo snel mogelijk helpen bij een melding van hartfalen zodat de kans op overleven wordt vergroot. Eén van de vrijwilligers vertelde over zijn persoonlijke motivatie om vrijwilliger te worden en bracht ook ter sprake wat de rol van een burgerhulpverlener kan zijn bij een noodoproep. Natuurlijk wordt in eerste instantie gedacht aan reanimeren. De hulp aan het slachtoffer staat vanzelfsprekend voorop. Maar wat moet je doen als er al professionals zijn die dat onder controle hebben? Dan zou je als burgerhulpverlener bijvoorbeeld familie kunnen opvangen of steun bieden aan vrienden, kennissen of omstanders.

Snel handelen Leon Becholz van de politie en Franco de Rosa van de ambulancedienst lieten de aanwezige vrijwilligers kennismaken met de dagelijkse praktijk van het ontvangen van een melding tot de aanwezigheid van een ambulance bij een oproep. Al snel werd het de vrijwilligers duidelijk dat in een fractie van een seconde allerlei belangrijke beslissingen moeten worden genomen om zo snel en zo goed mogelijk te handelen bij een noodoproep.

“Vrijwilligers zijn van levensbelang voor Kerkrade Hartveilig”, gaf wethouder Leo Jongen (Volksgezondheid) de aanwezigen mee. “Zij zijn altijd in de buurt. Zonder hen zou dit project niet kunnen slagen en zouden er onnodig slachtoffers vallen omdat er niet snel genoeg hulp ter plekke is.”

De avond werd mede mogelijk gemaakt door stichting Kerkrade Gezond in samenwerking met de gemeente Kerkrade.

FotoAfdeling communicatieKerkrade

Geef een reactie