Koopovereenkomst Proosdijschuur Meerssen ondertekend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 11 april heeft wethouder Guido Houben de laatste stap gezet in de realisatie van het project Markt & Omgeving: de verkoop van de monumentale Proosdijschuur aan horecaondernemer Gitte Pinckaers. Gezien de rijke historie van het prachtige pand heeft het college van B&W zich bijzonder ingespannen voor de realisatie van deze laatste fase.

De schitterende hoeve krijgt een kwalitatief hoogwaardige invulling, waarbij verschillende functies elkaar aanvullen: een unieke combinatie van kwaliteitshoreca en een raadzaal. Dit vraagt wel om een ingrijpende verbouwing van het Rijksmonument. Aan de voorzijde wordt bovendien een aanbouw gerealiseerd. Deze verwijst naar een gedeelte van de oude Proosdijschuur dat hier begin vorige eeuw stond. De verbouwing gebeurt uiteraard met respect voor het historische karakter en zal in december 2017 gereed zijn.

Wethouder Guido Houben en horecaondernemer Gitte Pinckaers ondertekenen de koopovereenkomst in de Gloriëtte

Wethouder Guido Houben: “Ik ben bijzonder blij dat het eindelijk zover is! De karakteristieke Proosdijschuur wordt alsnog ontwikkeld, zoals de gemeenteraad dat in 2010 bedoeld heeft. Hiermee maken we mogelijk dat opnieuw een bijzonder aantrekkelijke & unieke locatie in het historische hart van sfeervol Meerssen wordt gerealiseerd.”

Impressie voorzijde Proosdijschuur (HVN Architecten)

Horeca

De horeca zal bestaan uit een restaurant met zaal op de begane grond. De ruimte wordt voorzien van flexibele wanden, waardoor meerdere ruimten gecreëerd kunnen worden. In de authentieke gewelfde kelder komt een loungebar. De ingang van de bar is aan de zijkant van het gebouw (aan de marktzijde).

Raadzaal

De ondernemer biedt de gemeente de mogelijkheid een keer per maand raadsvergaderingen te houden in de zaal. De raadsleden kunnen de raadzaal bereiken via een toegang vanaf de begane grond van het Erfgoedhuis. De ingang voor bezoekers is via de horeca aan de marktzijde. Horeca en raadzaal zijn gescheiden door een flexibele wand. Omdat het Erfgoedhuis direct in verbinding staat met het gemeentelijke Klant Contact Centrum (KCC) kunnen raadsleden en bestuur zich bij schorsingen of pauzes terugtrekken in de vergaderruimtes van het gemeentelijke KCC.

Impressie raadzaal gescheiden d.m.v. flexibele wand van restaurant (Slangen Interieur)

 


Impressie raadzaal (Slangen Interieur)

Subsidie

Voor de verbouwing van Rijksmonument de proosdijschuur heeft de Provincie Limburg een subsidie toegekend van 165.000 euro.

Laatste fase project Markt & Omgeving

De verbouwing van de Proosdijschuur is de laatste fase van het project Markt en Omgeving. Dit project bestaat uit:

  • Bouw van Maison de Ville (2014): uitbreiding bestuurscentrum (nieuw entreegebouw met gemeentelijke Klant Contact Centrum) met daarboven vijf appartementen.
  • Uitbreiding parkeergarage (2015)
  • Bouw Maison Proosdij (2015): 21 appartementen in en om het voormalige Proosdijklooster (met gedeelte nieuwbouw aan de achterzijde)
  • Uitbreiding Proosdijpark (2015):uitbreiding vijver richting de markt met nieuwe brug tussen de nieuwe Kloostertuin en het Proosdijpark
  • Renovatie Proosdijschuur (2017)

Foto’s Afdeling communicatie Meerssen

Geef een reactie