USA wil ‘tikkende tijdbom’ op 27 km van Parkstad ‘onschadelijk’ maken  

 

De USA is bereid om 152 vaten met hoog radioactief atoomafval in Jülich over te nemen. Dat blijkt uit een milieurapport van het Amerikaanse Department of Energy.

De in vaten opgeslagen verbruikte splijtstof van de voormalige onderzoeksreactor in Jülich vormen sinds 2014 een ‘tikkende tijdbom’ op luchtledig 27 km van Parkstad.

Het beginsel dat verbruikte splijtstof en radioactief afval de hoofdverantwoordelijkheid is van de vergunninghouder, onder toezicht van de nationale bevoegde regelgevende autoriteit zorgde jarenlang voor een groot probleem in de Euregio. In de lucht staan immers geen grenzen of barricades in geval van een calamiteit.

De radioactieve  brandstofelementen uit de in 1988 uitgeschakelde atoom proefreactor zijn al bijna dertig jaar op het terrein van de onderzoekscentrum in Jülich in 152 vaten opgeslagen. Het radioactieve afval zou oorspronkelijk in een nieuw, zogenaamd Zwischenlager, in de gemeente Ahaus worden getransporteerd. Vanwege de hoge kosten – met nieuwbouw en transport waren een bedrag van 600 miljoen euro gemoeid – werd de effectuering herhaaldelijk op de lange baan geschoven.

Reeds in 2014 sommeerde de Duitse toezichthouder, das Nordrhein-westfälische Wirtschaftsministerium, om het magazijn in Jülich onmiddellijk te ruimen omdat er anders gevaar op een aardbeving dreigt. De Amerikaanse regering reikt Duitsland en  de Euregio nu de helpende hand. Welke kosten daarmee gemoeid zijn is vooralsnog een publiek geheim.

Geef een reactie