Vebego gaat vanuit Voerendaal ‘Step by Step, Further’  

 

De familie Goedmakers wist een glazenwassersbedrijf (HAGO) met twee medewerkers te transformeren naar een multinational (Vebego) met 35.149 medewerkers in vier landen en een omzet van 1,1 miljard euro. Boegbeeld en topman is CEO Ronald Goedmakers, die de onderneming, vanuit Voerendaal, sinds 2006, in de tweede generatie leidt.

Schoonmaakbedrijven in het topsegment van de markt zijn grote, ingewikkelde bedrijven geworden, die intelligent en doortastend leiderschap vereisen. Een schoolvoorbeeld is Ronald Goedmakers, die recent als vermomde (SBS 6) Undercover Boss bij vier Vebego bedrijven op de werkvloer meehielp en aldus een uniek inkijkje kreeg hoe het eraan toe gaat.  “Mijn respect voor onze werknemers is alleen maar toegenomen”, zegt hij. “Tevredenheid van klanten en medewerkers is onze missie. Het is echt fantastisch om te ervaren hoe medewerkers met grote betrokkenheid ook complexe zaken weten te managen. Echt chapeau! Het onderstreept ook nog eens dat ook mensen zonder vmbo- diploma soms over fantastische managementkwaliteiten beschikken.”

Ondernemerschap en flexibiliteit als succesfactoren

Dat ondernemerschap en die flexibiliteit zijn ook noodzakelijk. De grote schoonmaakbedrijven zijn immers al lang niet meer de kruideniers van op de hoek, maakt Ronald Goedmakers duidelijk. De familieholding Verenigde Bedrijven Goedmakers (Vebego) is in Nederland marktleider op schoonmaakgebied (Hago) en gezondheidszorg. En in Zwitserland de nummer twee. Maar het internationale familiebedrijf in facility services, groenvoorziening en gezondheidszorg heeft daarnaast nog véél meer in haar mars. Zo is Vebego voorloper op het gebied van de inzetbaarheid van mensen met een arbeidsbeperking.

“Een beursgang zal Vebego nooit maken!”

Het porfolie van Vebego, met 21000 medewerkers een van de grootste werkgevers en familieholding in Nederland is dan ook permanent in beweging. Maar nooit geforceerd! En ook al is schoonmaak tegenwoordig ‘big business’ een beurgang gaat er nooit komen, stelt Ronald Goedmakers. De woorden: ‘Step by Step, Step by Step, Step by Step, Further’; die met vilstift op een eyecatcher spiegel geschreven staan in het Vebego Hoofdkantoor in Voerendaal, symboliseren dan ook de bedrijfsfilosofie. Zoals ook de geschiedenis van het familiebedrijf.

 

 Familiegeschiedenis die leest als een spannend jongensboek 

De familie Goedmakers, een van oorsprong Belgische familie uit de omgeving van Sint-Truiden, verhuisde eind negentiende eeuw naar de regio Eindhoven. Op 15 februari 1943 startte Ton Goedmakers het schoonmaakbedrijf Hago op.  “In die jaren had je de keuze tussen tewerkstelling in Duitse werkkampen of je moest voor de Duitsers in de mijnen gaan werken”, zegt Ronald Goedmakers. “Om dat te ontlopen kon je hooguit jarenlang onderduiken in het hooi. Mijn vader Ton ontdekte dat je dit kon voorkomen door het oprichten van een eigen bedrijf. Hij is eerst gaan praten met een schoonmaakbedrijf van naam in Den Haag, maar die vonden het te risicovol om tijdens te oorlogsjaren te investeren. Met behulp van een kleine lening van zijn moeder, heeft vader het toen maar alleen gedaan. Op de dag dat hij negentien jaar werd, nu 75 jaar geleden is hij begonnen. Samen met een voorman van het schildersbedrijf van zijn vader. Die was wel ‘in’ voor iets nieuws.”

 

Heerlen was the place to be in Nederland”  

“Vader richtte zich op de grote klanten. Hij wilde niet concurreren met lokale schoonmaakbedrijven”, zegt Ronald.  “De opbloeiende mijnindustrie lokte hem naar Limburg en mijnhoofdstad Heerlen, in die tijd the place to be in Nederland. Na Amsterdam was Heerlen de belangrijkste stad in het land. Met de Limburgse Trammaatschappij (LTM) en Hotel Terminus in Heerlen, het gezellenhuis voor alleenstaande mijnwerkers verwierf hij zijn eerste twee grote klanten. Via zijn opa die 200 schilders in dienst had en vooral werkte voor de Staatsmijnen volgde ook DSM.  DSM werd een hele grote klant en droeg bij aan de regionale groei van Hago.

 

Philips Heerlen was voor Hago opstap naar nationale doorbraak 

Philips stond aan de wieg van de nationale doorbraak van Hago. “Philips had in die tijd vestigingen in heel Nederland. De bedrijfsleiding viel op dat de kosten voor schoonmaak in Heerlen in positieve zin scherp afstaken tegen die van de andere Philips-vestigingen, ”, vertelt Ronald. “Mijn vader werd uitgenodigd en heeft toen samen met de inkoopafdeling van Philips een calculatiesysteem ontwikkeld. Hago kreeg aansluitend, begin jaren zestig, de schoonmaak opdracht voor alle Philips-vestigingen in Nederland.”

Als toefje bleek het ontwikkelde calculatiesysteem toepasbaar in alle branches.

 

Foto-onderschrift: Het originele eiken bureau van grondlegger Ton Goedmakers, incluis een bakelieten telefoon en radio en een kasboek met in keurig handschrift alle betaalde lonen en uitkeringen heeft nog steeds een ereplaats in de hoofdvestiging van Vebego

De gezondheidszorg werd daardoor naast schoonmaak al snel het tweede stevige standbeen voor Hago. “Dankzij Philips kwamen we na de ‘vroedvrouwenschool’ in Heerlen ook binnen bij het Diaconessen Ziekenhuis Eindhoven. En vanaf dat moment begon het balletje te rollen en raakte het bedrijf in een positieve stroomversnelling”, duidt Ronald Goedmakers.

 

Van Hago naar holding Vebego

In 1976 droeg Ton Goedmakers de verantwoordelijkheid voor Hago over aan zijn in Heerlen geboren zoon Ton Goedmakers jr. Die transcendeerde Hago in 1977 naar de holding Verenigde Bedrijven Goedmakers. In 2006 droeg die het stokje over aan zijn broer Ronald Goedmakers.  Die stuwde Vebego voort in de vaart der volkeren. Anno heden heeft hij in de Raad van bestuur neef Ton Goedmakers, de derde generatie,aan zijn zijde. “Die is pas 37 en brengt dynamiek”.

Omslag

Vebego zette lange tijd in meerdere landen breed in op nieuwe en veelbelovende zaken, veelal in het verlengde  van haar core business. “Rond 2000, toen het economische tij verslechterde, hebben we echter een omslag gemaakt”, duidt Ronald Goedmakers. “We opereren nu alleen nog in Nederland, Zwitserland, Duitsland en België en werken alleen nog samen met ondernemingen, waar we een belang van minimaal 49 procent kunnen verwerven.” Verklarend: “Flexibiliteit, kostenbeheersing en goed werkgeverschap is heel moeilijk te organiseren als je als relatief kleine speler bent in heel veel branches en bedrijven. De bedrijfsculturen in landen verschillen ook enorm. In Portugal ben je bijvoorbeeld al een goede werkgever als je het loon op tijd betaalt.”

“Samenleving kan niet zonder vakmensen met passie voor hun beroep”

“Goed werkgeverschap is een absolute prioriteit bij Vebego, benadrukt Ronald Goedmakers. “De samenleving kan niet zonder vakmensen met een passie voor hun beroep. Vmbo’ers en mensen met vmbo-niveau zonder diploma – niet iedereen is geschikt om een diploma te halen – houden de maatschappij draaiende. We proberen het werken in onze branche aantrekkelijk te maken. Bijvoorbeeld door werkblokken van minimaal vier uur op reguliere werkuren overdag voor onze medewerk(st)er te creëren. Door de inzet van iPad ’s, waarmee medewerkers zelfstandig zaken kunnen aansturen en regelen proberen we het werk ook zo aantrekkelijk en zo uitdagend mogelijk te maken.”

Ondernemen en vertrouwen basis van succes

Of het niet ook buitengewoon complex is om een mammoetorganisatie als de onze als CEO en Voorzitter van de Raad van Bestuur te managen? “Dat valt mee! De basis van ons succes ligt verankerd in ondernemen en vertrouwen. Leidinggevenden binnen Vebegokrijgen veel vertrouwen en vrijheid om het werk in hun divisie naar eigen inzicht in te delen.  Ik bewaak de grote lijn gestoeld op onze familiewaarden en business principes. “

Tegenvallers horen ook bij ondernemen 

In 2016 had Vebego met een netto-omzetresultaat van € 15,1 miljoen een verminderd winstjaar, door onder meer een tegenvaller bij de reiniging van vliegtuigen, op de luchthaven van Zürich. “In Zwitserland hebben we inderdaad leergeld betaald”, erkent Goedmakers “Seconden nadat de laatste passagier het vliegtuig heeft verlaten moet de schoonmaakploeg al aan de gang. Het probleem is alleen dat je nooit exact weet op welk tijdstip het vliegtuig landt. Mist leidt bijvoorbeeld vaker tot vertraging. De tijd dat onze mensen moesten wachten werd door de opdrachtgever niet vergoed. Afstemming en fine-tuning kostte veel meer tijd en energie dan we ingeschat hadden. Inmiddels hebben we dat gemanaged.”

Dan beslist: “Dat soort tegenvallers hoort ook bij ondernemen. En het bedrijfsresultaat van 2017 is weer als vanouds, kan ik u verzekeren. Zoals ik ook verzekeren dat we als onderneming blijven investeren, ook of juist als het even wat minder gaat.” Ook de komende jaren zetten wij ons in voor het vitaliseren van werk en zorg.”

Instandhouding cultureel erfgoed in regio Limburg

U stuurt het allemaal aan vanuit zo’n schitterend mooi kasteeltje in Zuid-Limburg. “Dat is heel bewerkelijk. Het onderhoud gaat echter niet ten koste van het bedrijfsresultaat of de lonen van werknemers. Wat we doen is maatschappelijke verantwoording nemen door een stukje cultureel erfgoed in deze regio in stand te houden. Toen de vorige eigenaar van dit goed overleed wilde zijn weduwe hier niet alleen blijven wonen. Gelet op de hoge onderhoudskosten wil bijna niemand zo’n goed kopen. Mijn vader was op dat moment op zoek naar een nieuw onderkomen, omdat we op ons hoofdkantoor op een industrieterrein in Heerlen uit ons jasje knapten. Hij heef het goed indertijd voor 400.000 gulden kunnen kopen.”

“Je gaat met zo’n oldtimer niet even boodschappen halen”

Na uw familie en Vebego zijn Oldtimers uw grootste passie. U neemt op gezette tijden aan gerenommeerde internationale rally’s deel. Waar komt die liefde vandaan? Met een grijns: “dat zit in de genen. Mijn moeder en vader waren het vroeger nooit eens over een auto. Mijn moeder ging voor een Jaquar, mijn vader voor grote brede Amerikaanse sleeën. Een Oldsmobile een Chevy; ‘hoe meer kilo’s ijzer, hoe beter’, zei hij altijd. We hielden thuis altijd weer ons hart vast met welk slagschip hij weer van Hessing in de Bilt zou terugkeren. Glimlachend: “Ik zat meer op de lijn van mijn moeder. Tijdens een regenachtige vakantie heb ik een Jaguar XK150 DHC (Drop Head Coupé) vanuit Engeland ingevoerd. Daarmee is het begonnen. Nu is het way of live. Oldtimer rijden is écht machtig mooi. Maar het vergt vaak wel een halve dag voorbereiding. Je gaat met zó’n auto dus niet even boodschappen halen in de supermarkt.”

Foto’s Torena-Publiciteit en ®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

 

 

 

 

Geef een reactie