De mensen achter de schermen: Op pad met ISD Kompas

 

Inwoners en gemeente zorgen samen voor een Schoon Simpelveld. 

Ook de buitendienst is daar onderdeel van en zij worden ondersteund door RD4, WOZL/WSP en ISD Kompas. RD4 is uiteraard verantwoordelijk voor het ophalen van het huishoudelijk afval. De WOZL/WSP zorgt dat alle bakken in de openbare ruimte op tijd geleegd worden en ISD Kompas ruimt dagelijks zwerfafval op in de gemeente.

 

De WOZL/WSP en ISD Kompas zijn ontzettend waardevol voor de buitendienst van onder andere gemeente Simpelveld. “Met hun inzet zorgen ze ervoor dat de klussen die blijven liggen, toch opgepakt en uitgevoerd worden”, zo stelt Casper Beckers, voorman van de buitendienst. Een schone omgeving is immers het visitekaartje van de gemeente.

ISD Kompas voert de Participatiewet uit en begeleidt werkzoekenden naar een volwaardige baan en dus volwaardige participatie in de samenleving. In een traject bij de ISD worden ze langzaam begeleid naar betaald werk. “En het mes snijdt dan aan twee kanten”, vertelt Rico Meijers, participatiecoach bij ISD Kompas. “De mensen werken enerzijds aan hun eigen ontwikkeling en dragen anderzijds bij aan de samenleving. Het sociale aspect, een stuk zingeving, dat daarmee gemoeid is, is ontzettend groot.”

Het belangrijkste doel van Kompas is om mensen maximaal te laten participeren in de maatschappij en uit hun uitkeringssituatie te halen. Rico Meijers begeleidt hen in dit traject met begeleiding, opleiding en coaching in alle nodige facetten. “De een heeft langdurige begeleiding nodig en gaat met kleine stapjes vooruit. De ander meldt zich zelf aan om iets terug te kunnen doen voor de samenleving”, vertelt Meijers. “Doel is altijd om de mensen volledig zelfvoorzienend te krijgen.”

Een van de werknemers van Kompas is Ali. Vier jaar geleden kwam hij met zijn gezin vanuit Syrië naar Nederland en kwamen ze in Simpelveld terecht. Inmiddels heeft hij net zijn inburgering succesvol afgerond en is hij druk op zoek naar een fulltime baan. “Het is fijn om via Kompas iets te kunnen doen. Zo ben ik toch aan het werk en voel ik me nuttig.” Dankzij dit traject weet hij dadelijk zijn weg te vinden in Nederland en in de Nederlandse samenleving. Ali is blij met de kansen die hij hier in Nederland, in Simpelveld krijgt.

Als je meeloopt met de mensen van Kompas, merk je ook meteen hoe schoon de gemeente is. Je moet een behoorlijke afstand afleggen om het zwerfafval te vinden en de zak te vullen, maar gevuld zal hij worden! Zo werken er veel mensen samen om Simpelveld schoon te houden.

 

 

Geef een reactie