Vrijwilligerswerk, iets voor jou? Kerkrade Hartveilig

Zie jij het zitten? Je tijd nuttig besteden en andere mensen helpen?
In Nederland zetten veel mensen zich vrijwillig in voor hun medemens en de maatschappij; ook in Kerkrade is menig vrijwilliger actief.
Maar er zijn nog vele nieuwe vrijwilligers nodig! Ook iets voor jou? Doe je mee?
Waarom?
Werken als vrijwilliger kan een echte verrijking van je leven zijn. Je leert nieuwe mensen kennen, helpt anderen, hebt een zinvolle besteding van je tijd en jouw hulp wordt ontzettend gewaardeerd. Enkele Kerkraadse vrijwilligers zijn gevraagd naar hun ervaringen. Iedere maand lees je een ander persoonlijk verhaal!
Liliane Kühtreiber
Deze keer gaat het over Kerkrade Hartveilig. De gemeente Kerkrade wil de kans op overleven bij hartfalen vergroten. Om dit te kunnen realiseren, is het burgerhulpsysteem Kerkrade Hartveilig opgestart. Getrainde vrijwilligers worden opgeroepen om met behulp van speciale apparaten, zogenaamde AED’s oftewel defibrillatoren, mensen in nood te reanimeren.
Liliane is één van deze, momenteel 220, burgerhulpverleners.
Liliane heeft al een lange geschiedenis als EHBO’er en BHV’er; hier hoort ook reanimatie en AED bij. Toen ze 15 jaar geleden in Kerkrade kwam wonen, meldde ze zich ook meteen aan bij ‘AED Alert’, later werd dit ‘Kerkrade Hartveilig’.
Gevraagd waarom ze dit altijd heeft gedaan en nog steeds doet vertelt ze: “Ik heb altijd die instelling gehad. Hoe sneller iemand hulp krijgt hoe beter, toch? Ieder leven is belangrijk. 112 bellen en passief afwachten als iemand iets overkomt, zou niet goed voelen. Ik kan echt iemands leven redden! ”
Liliane heeft als Hartveiligvrijwilliger al veel meegemaakt. Het is onmogelijk iedereen te redden, dus er gebeuren ook heftige dingen. “Ik kan er goed mee omgaan, dat leer je in de loop der jaren wel. Praten over je ervaringen helpt en is heel belangrijk. Op het moment zelf handel je gewoon, pas later ga je nadenken. Mensen kunnen boven zichzelf uitstijgen, je kunt in een stressmoment echt meer dan je denkt! ”vertelt ze.
Hoe vaak wordt Liliane opgeroepen om te helpen met een reanimatie? “Dit verschilt erg”, legt ze uit, “soms twee keer per maand, soms maandenlang niets. Maar hoe meer Hartveilig vrijwilligers er zijn, hoe beter het systeem werkt natuurlijk. Ik zou iedereen willen aansporen zichzelf ook op te geven. Je kunt een medemens helpen, wellicht zelfs het leven redden… hartfalen kan iedereen overkomen.”
Het AED netwerk in de openbare ruimte van de gemeente Kerkrade bestaat momenteel uit 21 defibrillatoren. Hiermee is een goed dekkend netwerk van de zogenaamde 6 minutenzones bereikt. Een 6 minutenzone is een plek die zo is ingericht dat in een geval van hartfalen binnen 6 minuten hulp kan worden ingezet.
Meedoen?
Wil jij je, net als Liliane, inzetten voor Kerkrade Hartveilig? Mail dan naar hartveilig@kerkrade.nl of bel met de gemeente voor meer informatie (algemeen telefoonnummer 14 045). Er is ook meer informatie te vinden op www.kerkrade.nl/hartveilig
Volgende maand is het verhaal te lezen van een vrijwilliger op een heel ander gebied. Vrijwilligers zetten zich op heel diverse manieren en plekken in!

foto Gemeente Kerkrade

Geef een reactie