RKVV Heksenberg bestaat al 85 jaar (deel 1) Feestavond/reünie, huldiging jubilarissen en archiefpresentatie

 

In januari 1922 werd de Schacht II van de O.N. III omgedoopt in O.N. IV. In 1923 werd alles afgebouwd, het bedrijf ging groeien en voor de werknemers moesten er woningen komen. De woningvereniging “Thuis Best” zorgde hiervoor. In 1933 werd de parochie Heksenberg een feit onder parochieherder pastoor Honee. In het sluitingsnummer van de Oranje Nassau Post (dec.1973) staat: De centrale figuur rond de O.N. IV was en bleef: ‘Vrouw Heutz’. Bij de kruising Heerenweg-Geilenkirchenweg stonden de ‘Heutzhuuskes’. Daar ook ontstond het idee het voetbalspel te gaan bedrijven. De koempels van de O.N. IV, inmiddels woonachtig te Heksenberg, voetbalden op een terrein gelegen aan de huidige Kievitstraat en Zwanenstraat. Aanvankelijk speelden de koempels onder de namen O.N. IV en Heidebloem.

Nadat de oprichtingsvergadering had plaatsgevonden in het café van de vroegere ‘Apenkooi’ (op een terrein genaamd Kolkoelerveld) was de RKVV Heksenberg per 1 juli 1934 een feit. Het clubtenue was oranje-zwart en nadien oranje-blauw. Wijlen Alois Ziher, ’n vroegere doelman, wist destijds te vertellen: “de eerste wedstrijd speelden wij tegen

Rhenania en wonnen we met 3-2. Tot 1940 speelde de vereniging in de onderafdeling van de RK Limburgse Voetbalbond.

 

In het seizoen 1935-’36 kon Heksenberg I toch al zijn kampioenschap vieren. Daarop volgden nog twee kampioenschappen. Men kwam terecht in de 1e klasse RKLVB. In 1940 werd Heksenberg 4e klasser. Na de fusie tussen de bonden RKLVB en KNVB promoveerde Heksenberg in het seizoen 1944-’45 door ‘keuze’ van de 4e klasse naar de 3e klasse. Heksenberg I werd drie jaren achtereen kampioen, doch promotiewedstrijden moesten de overgang naar de 2e klasse bepalen. Het Limburgs Dagblad van maandag 14 juli 1947 melde  het volgende: door een 2-1 overwinning op EVV (Echt) is het Heksenberg zondag op het Groene Ster-terrein voor een groot aantal toeschouwers gelukt beslag te leggen op de zo vurig begeerde promotie naar de 2e klasse. De gasten uit Echt hebben hun huid zo duur mogelijk verkocht getuige het feit dat zij in de eerste helft de leiding namen. Na doelpunten van Hens de Groot en Willem Scymiseck bleef Heksenberg de toon aangeven mede dankzij het uitstekende spel van spil Freddie Klamarek.

In het toenmalige clubblad ‘Heksenberg Sport’ staat in nr.10 van de eerste jaargang d.d. 2 augustus 1947: ‘Heksenberg in de 2e klasse! Wat hebben wij ernaar verlangd dit eenmaal te kunnen melden’.Het promotieteam van 1947 bestond uit de trainers Nic Heijenrath, Sjaak Smit en spelers Hens de Groot, Willem Scymiseck, Joep Heutz, Math Sijstermans, Ben Hille, Theo Kessels, Matje Eringa, Frans Luckers, Piet Heutz en Wiel van Thiel. Het clubblad van Heksenberg Sport gaf aan dat Heksenberg receptie hield. Achter het witgedekte hoefijzer in het gemoderniseerde restaurant Bergerode zaten bestuur en eerste elftalspelers in hun paasbeste plunje gestoken en wachtten met hun gezicht in de gelegenheidsplooi de dingen af die zouden komen. Het kerstnummer van 1949 ‘Steenkool’ liet weten: wij geloven niet dat er naast Heksenberg een voetbalvereniging in onze mijnstreek bestaat die op het trotse record kan bogen een eerste elftal te bezitten dat geheel uit ondergrondse mijnwerkers was samengesteld.

 

‘Het gaat Heksenberg sportief niet zo goed voor de wind’, zegt de leider. ‘Ze kunnen te weinig samen trainen. De verschillende diensten op de mijn laten dat niet toe’. ‘De befaamde geest van Heksenberg laat echter niets te wensen over’. Dit blijkt wel uit het feit dat de voetbalselectie in september 1949 een bezoek bracht aan Frankrijk. Via familierelatie van kapelaan Ramakers werd een trip naar Toulouse gemaakt alwaar twee wedstrijden werden gespeeld tegen Toulouse en een amateurteam uit Bologne. Beiden wedstrijden werden gewonnen met 5-1. Destijds vertelde Piet Heutz en Freddie Klamarek over die reis: “De reis duurde tien dagen. De kosten waren fl. 25,- voor spelers en fl. 80,- voor niet-spelers. Maandagmiddag 5 september 1949 was er om 4 uur nog een H. Mis. De kaarsen werden aangestoken en om 5 uur vertrok de bus naar Zuid-Frankrijk. We bezochten diverse plaatsen zoals Parijs, Reims en Lourdes. Ook werd de ‘Tour-kop’ van de Tourmalet, de Bipeste, bezocht. De reis verliep zeer gunstig, doch bij aankomst in Heerlen hadden we de aanrijding. Deze botsing werd veroorzaakt door een politieagent die te diep in het glaasje had gekeken”. Binnenkort nog een vervolg clubgeschiedenis deel 2.

Het is dus nu 2019 inmiddels 85 jaar geleden dat voetbalvereniging RKVV Heksenberg, momenteel uitkomende in de derde klasse van de KNVB, werd opgericht. De vereniging heeft een meer als bewogen, maar zeker ook op ruim positieve wijze, geschiedenis verloop achter de rug. In 1947 werd het nieuwe voetbal sportpark aan de Kamperheideweg in gebruik genomen, welk sportpark om, zonder in detail te treden, de meer als bekend zijnde redenen in 2013 moest verlaten.

Overigens kende de jubilerende vereniging de afgelopen 85 jaar een respectabel aantal voorzitters die allen op hun eigen beste wijze de kar hebben getrokken. Het betrof de heren: Joep Krautscheid, Herman Schiffers, Huub Jongen, Wiel Manders, Winand Stevens, Giel Levels, Hein Janssen, Jozef Boyon, Hein Snippe, Eddie Vencken, Guus Butink, Leon Beerendonk, Henk Butink (a.i.) Wiel Nuy, Jan van der Ven en na het overlijden van laatstgenoemde vanaf 2012 Henk Butink.

Nadat Kamperheideweg noodgedwongen verlaten moest worden was de vereniging, om haar wedstrijden te spelen, te gast bij MSP/thans KCC, RKSV Minor en Langeberg. Momenteel speelt Heksenberg op sportpark De Dem (thuishaven) van hoofdklasser EHC. Het jubileumfeest zal ook daar  plaats vinden en wel komende vrijdag 27 september met om 19.00 uur een feestavond met voetbalspel oud-spelers en reünie. Zaterdag 29 september, eveneens vanaf 19.00 uur huldiging 51 jubilarissen en een presentatie van uit het archief RKVV Heksenberg 1934-2019. Overigens verzorgt oud-voetballer Paul Heuts de muzikale omlijsting op deze avond. Toevoeging: leden, oud-leden en sympathisanten zijn welkom. Voor de goede orde: jubilarissen zijn wel persoonlijk uitgenodigd, maar verder  zullen er geen persoonlijke uitnodigingen gestuurd worden. Maar iedereen is van harte welkom.

Foto’s: archief Callie Steijaert

Geef een reactie