Brunssum gaat eigenaren beeldbepalende bomen helpen

 

De gemeente Brunssum gaat particuliere woningeigenaren in oude mijnwerkerswijken helpen bij de aanpak van hun bomen. Niet alleen de woningen in deze bijzondere wijken met de status beschermd stads- en dorpsgezicht, zijn karakteristiek. Ook de bomen die hier zo’n 100 jaar geleden geplant zijn, zijn beeldbepalend en kennen dus een beschermde status. Omdat deze bomen inmiddels in veel gevallen te groot zijn geworden, soms ziek zijn en dus gevaar gaan opleveren, willen veel woningeigenaren ze verwijderen uit hun tuin. De gemeente komt hen nu financieel en praktisch te hulp.

 

Schuttersveld. De gemeente heeft geïnventariseerd om welke bomen het gaat. Met name in Schuttersveld staan veel bomen die buiten proportie zijn. In totaal gaat het hier om 27 bomen. In heel Brunssum zijn het 33 bomen. Woningeigenaren hebben hun woning destijds gekocht inclusief de beeldbepalende boom in de tuin. Maar ook voor bomen geldt; ouderdom komt met gebreken. Ziektes van bomen zijn niet altijd direct zichtbaar. Maar met de jaren neemt het risico toe. De eigenaren van de bomen worden op korte termijn persoonlijk geïnformeerd.

Herplant. Vanwege de beschermde status is herplant van een –beter passende- boom verplicht. De kosten van het kappen en het herplaatsen van een nieuwe boom lopen per woning flink op. De eigenaren bepalen uiteraard zelf of ze hun boom liever willen kappen of willen behouden.

De helpende hand die de gemeente biedt aan die bewoners die hun boom –vaak met bloedend hart- willen laten kappen, bestaat uit het kappen van de boom, het verwijderen van de boomstronk en het planten van een nieuwe boom. De kosten van de uitvoering zijn voor rekening van de gemeente heeft het college van burgemeester en wethouders onlangs besloten. De woningeigenaar kan in overleg met de gemeente kiezen uit een aantal boomsoorten die beter geschikt zijn voor zijn tuin. Zelf hoeft de eigenaar alleen een kapvergunning aan te vragen. Als die verleend wordt kan alles in gang gezet worden. De regeling loopt tot uiterlijk 1 januari 2022.

ArchiefFoto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie