Expositie van de bijzondere tekeningen van Roger Meulenberg in Theater Landgraaf.

 

 

De Opening van de expositie vindt vrijdag 6 maart

plaats in Theater Landgraaf

De entree is gratis.

om 19.00 tot 21.00 uur.

 

Wie is Roger Meulenberg  (51 jaar jong) is geboren en getogen in Landgraaf. Beroepsmatig werkt Roger als verpleegkundige in een verpleeghuis met dementerende ouderen. Tevens is hij theaterdocent aan de Jeugdtheaterschool in Landgraaf. Voor de groep Mesjogge (jongeren en jongvolwassenen) van deze theaterschool schrijft hij de scripts en geeft met veel enthousiasme drama-les aan deze groep.

Het tekenen is voor Roger een grote passie vanaf het moment dat hij een potlood vast kon houden. Gestimuleerd door zijn moeder, die kunstenares was, ging hij cursussen volgen bij ‘Stichting Vrije Uren’ en leerde daar de technische aspecten van het tekenen en schilderen.

Inspiratie     Geïnspireerd door Willy Vandersteen ( Suske en Wiske), Uderzo en Goscinny (Asterix) en Franquin (Guust Flater) ging Roger fanatiek aan de slag met het creëren van eigen stripverhalen en cartoons. Later worden dat karikaturen. Uiteindelijk gaat de voorkeur uit naar het tekenen van illustraties (geïnspireerd door talloze prachtige kinderboeken) met materialen als aquarel en gouache. Tot nu toe zijn favoriete stijl.Zijn huidige inspiratiebronnen zijn o.a. Jean Baptiste Mongo (Frans fantasieschrijver en illustrator), Rien Poortvliet, Anton Pieck.

Overeenkomsten  Belangrijk in de tekeningen van Roger is de uitdrukkingskracht van zijn figuren (waaruit zijn voorliefde voor dieren spreekt).        Een uitdrukkingskracht die direct  herkenbaar is en binnenkomt bij de toeschouwer. Zoals een acteur op het podium een karakter uitvergroot, zo vergroot Roger de uitdrukkingskracht van zijn figuur op doek. Hij tekent ze in een realistische pose waardoor ze herkenbaar zijn en ook eigenschappen herkent kunnen worden. Net als de verschillende kunstvormen (theater, muziek, beeldend) kan een tekening ontroeren, direct binnenkomen, iemand raken.“Al deze kunstvormen hebben een universele taal. Het verbindt mensen, biedt een uitlaatklep”.

Binnen de stijl van Roger staat humor centraal  Dit is een bewuste keuze. “Met humor kun je immers zware onderwerpen relativeren en maak je de afbeelding op de tekening toegankelijk. Mensen begrijpen de boodschap”. Waren zijn karikaturen eerst vooral sarcastisch, nu is er veel meer ruimte en aandacht voor subtiliteit, voor details. Maar in alles blijven de krachtige uitdrukkingen overeind.

Al zijn getekende figuren komen uit zijn eigen fantasie denkwereld. Ook wel een gekscherend “Rogeriaans” genoemd.

 

Uit jezelf gaan .Als theaterdocent daagt hij de cursisten uit om het karakter uit te vergroten: wat heeft het karakter meegemaakt, wat doet je karakter in de voorhanden zijnde situatie? Gevoelens liggen dicht bij elkaar en kennen verschillende lagen. Toneel heeft de intentie om deze waaier van gevoelens over te brengen op het publiek.

Op eenzelfde wijze gaat Roger aan de slag met zijn figuren op het doek.  De verhalen die zijn tekeningen vertellen zijn absurde verhalen met een realistische ondertoon. De weergave is bewust plausibel. De achterliggende boodschap moet wel geaccepteerd kunnen worden.                                      Zo ontstaan illustraties die een boeiend verhaal neerzetten en die aandacht blijven trekken. Zijn huidige vorm van tekenen nodigt uit om mee op reis te gaan in een realistische fantasiewereld. Een wereld die ook voor kinderen heel herkenbaar is.

Toekomst .Ambities voor de toekomst heeft Roger zeker. Met al de tekeningen, die nu nog geduldig in de tekenmap zitten, zou hij graag meer expo’s  willen vullen.Daarnaast  heeft Roger een droom om met zijn huidige illustraties een bijdrage te mogen leveren aan het ontstaan, realiseren van een kinderboek.

Tekeningen van Roger Meulenberg

 

Theater Landgraaf
Kerkberg 4, 6374 ES Landgraaf
Postbus 32032, 6370 JA Landgraaf
045 – 531 09 29
(ma. t/m vr. 10-12 uur)
info@theaterlandgraaf.nl
www.www.theaterlandgraaf.nl

Geef een reactie