Ener­gie­zui­ni­ge ver­lich­ting langs Lim­burg­se pro­vin­ci­a­le we­gen.

De Provincie Limburg is van plan, om samen met de gemeenten Maastricht, Meerssen en Sittard-Geleen, een nieuw contract af te sluiten voor levering en onderhoud van de openbare verlichting. Er zijn op dit moment in Limburg zo’n 7500 lichtmasten en bijna 9000 armaturen (draagconstructies) langs provinciale wegen verspreid door de gehele provincie. De komende jaren worden alle armaturen vervangen door dimbare LED-armaturen. Deze zijn flink energiezuiniger en hebben een langere levensduur. Dit leidt tot een energiebesparing en een lagere CO2-uitstoot.

Energiezuiniger Limburg. Het onderhoud aan de openbare verlichting is specialistisch werk en bestaat uit preventief en correctief onderhoud, storings-en wachtdienst, klussen en vervangingsprojecten en integrale projecten. Van de armaturen zijn ca. 3.700 stuks (41%) reeds duurzame LED-verlichting; dat betekent dat deze energiezuinig zijn, een langere levensduur hebben en minder onderhoud vergen. De komende jaren worden ongeveer 5.000 (ouderwetse) armaturen vervangen worden door duurzame dimbare LED-armaturen. Het College van Gedeputeerde Staten is blij met deze ontwikkeling, die een bijdrage levert aan de Limburgse energietransitie. Alle kleine beetjes helpen en ook deze ontwikkeling is weer een stapje richting een energiezuiniger en duurzamer Limburg.

Minder CO2-uitstoot. Vanaf 22:00 uur ‘s avonds wordt de verlichting gedimd naar 50%. De energiebesparing bedraagt na volledige ombouw naar duurzame LED verlichting ca. 1.174.050 kWh. Dit komt overeen met een stroomverbruik van één jaar van ongeveer 400 huishoudens. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot verminderd met 657.468 kg. Dit is ongeveer hetzelfde als de uitstoot van twintig geladen vrachtauto’s die op en neer rijden van Maastricht naar Amsterdam.

Circulariteit.Bij de keuze van de materialen wordt integraal rekening gehouden met circulariteit. Hierbij kan worden gedacht aan energiezuinigheid, lange/verlengbare levensduur, onderhoudsvriendelijkheid en recyclebaarheid van materialen.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie