De Award Winners van het 11de Dutch Mountain Film Festival

Vrijdag 5 november worden in het Royal Theater in Heerlen de jaarlijkse filmprijzen uitgereikt. Nieuw dit jaar is de DAV Klimaatprijs voor de beste film over het thema klimaatverandering. Hieronder volgen de prijswinnaars.

De DMFF Crossborder Award voor de beste film is gewonnen door Wall of Shadows van Eliza Kubarska.
Het is een krachtig, verbluffend portret van een Sherpa-familie, die geld bijeen probeert te schrapen zodat hun kinderen kunnen ontsnappen aan het harde leven in de Himalaya. Het filmen is magnifiek, in sombere en ijzige grijsblauwe kleuren, de camera zit dicht op de personages en het verhaal, het scenario is uitstekend en de dialogen zijn fel. Deze film is gemaakt door bergmensen. We zijn getuige van de levensvragen van een familie alsof we bij ze zijn, vanuit het standpunt van een Sherpa, wat ons helpt hun lot te begrijpen. Wall of Shadows onderscheidt zich ook door prachtige muziek die de koelte en pracht van het ijzige landschap versterkt.

De Parkstad Limburg Juryprijs gaat naar Brenva by Winter van Thibaut Sichet.
De jury heeft twee keer naar deze film moeten kijken – een verbluffend, waargebeurd, historisch verhaal dat opnieuw tot leven wordt gewekt in een wereld waarin elke berg al beklommen is. Thibaut Sichet neemt ons 63 jaar mee terug in de tijd, gebruikmakend van filmtechnieken van weleer. Het verhaal van twee vrienden die in de winter de Brenva-pijler van de Mont Blanc beklimmen, herleeft op deze manier en herinnert ons eraan dat er een tijd was waarin avontuur echt avontuur was, aar dat de redenen om de bergen in te trekken nog steeds dezelfde zijn. De regisseur spreekt de twee jongens aan met zijn eigen gevoelens ten opzichte van de bergen. Al met al valt deze film op door een meesterlijk gebruik van archiefmateriaal in combinatie met nieuw beeldmateriaal, waardoor een beeld van ernst en afschuw wordt opgebouwd, maar waardoor ook de grote vraag in de bergsport beter te begrijpen is: waarom?

De Best Mountaineering Film Award voor de best klimfilm gaat naar Brenva by Winter van Thibaut Sichet.
Hier voegt de jury nog aan toe: Bij elkaar is Thibaut Sichet erin geslaagd om een intiem filmisch document samen te stellen dat ruimte laat voor eigen reflectie aan de individuele toeschouwer. Esthetisch een alpinisten-film pur sang, die zich op originele wijze onderscheid van de hedendaagse mainstream klim- en adventure action producties.

De Spiegel Best Newcomer Award: Cold feet van Ash Mulama .
Sinds ‘Free Solo’ weet iedereen wat klimmen zonder touw is. Maar op blote voeten? Deze opbeurende, frisse, energieke, jonge documentaire gaat over de dromen van een jongen uit Kenia die hard traint in de sportschool om een goede klimmer te worden, maar weet dat goed niet genoeg is: je moet het gevaar van de sport volledig omarmen. De enorme inspanning die Peter Naituli levert om de top te bereiken en de manier waarop dit wordt gefilmd, maken deze documentaire bijzonder. Maar we zien ook een vader, verbaasd over zijn zoon die geen zakenman wil worden en al op zijn zeventiende berggids wordt – andere gidsen denken dat hij populair is bij de klanten omdat hij een halfbloed is. Het verhaal en de energie die eraf spat is krachtig genoeg om de Best Newcomer Award te winnen. En er is iets wat zoveel andere films over bergen en klimmers missen: humor en menselijk begrip.

Nieuw dit jaar:
DAV Klimaatprijs: Nicolò Bongiorno, Songs of the Water Spirits
Een stroom van lege waterflessen, een gletsjer van plastic: het is een sterk en treurig bewijs van wat er gaande is op het dak van de wereld, in Ladakh. Deze Himalaya-provincie toont het gevaar van modernisering, globalisering en toerisme waardoor de eeuwenoude natuur en cultuur van dit prachtige deel van de wereld worden uitgehold. Visuele poëzie en de symboliek van het water worden op coherente wijze verbonden met specifieke informatie over deze bijzondere plek. De documentaire onderscheidt zich van veel andere films die de klimaatverandering en culturele vervlakking in het hooggebergte documenteren omdat hij alle verhalen tegelijk vertelt. Het verdwijnen van de taal, het opduiken van rijke toeristen met hun 4×4 auto’s en motoren in dit kwetsbare landschap, de moeilijkheden om vast te houden aan de oude boeddhistische manier van leven.
Kijk voor het complete programma van het 11de DMFF op www.dmff.eu/ Bel voor meer info: 06 5478 5642

Foto’s Dutch Mountain Film festival

Geef een reactie