Hoofdmenu

HAVEN | Just be Homes start met ‘geven en nemen kast’

Voor en door de buurt; tegen verspilling; milieubewust; meer sociale cohesie in de wijk  Net als de minibiebs waar mensen boeken kunnen ruilen of meenemen, vind je op steeds meer plekken een sociale deelkast. Zo’n ‘geven en nemen kast’ staat nu ook bij Just be Home Kerkrade van de stichting HAVEN in de Kampstraat in Kerkrade West. Wie helpt mee de kast gevuld te houden?

Het was al een hele tijd een wens van de stichting om een dergelijke buurtkast op te zetten in de wijk. “We zien dat onze bezoekers te maken hebben met armoede en vaak een ongezonde levensstijl. Ook al voor de Coronacrisis, maar zeker tegenwoordig, merken wij dat steeds meer mensen moeite hebben rond te komen en gezond te leven.”

Daarentegen hebben anderen vaak eten in de kast staan waar ze niks mee doen. Dat kunnen ze nu achterlaten in de deelkast. Buurtbewoners die het niet zo breed hebben, kunnen het dan meenemen. Op die manier wordt de ander geholpen, voedselverspilling tegengegaan en bijgedragen aan duurzaamheid. Een buurtkast kan ook helpen om mensen bij elkaar te brengen en te verbinden. De Just be Homes zelf vormen natuurlijk al een ontmoetingspunt voor mensen die tijdelijk een veilige haven nodig hebben en voor iedereen die het nú, op dit moment, even nodig heeft in zijn leven. Even weg uit de dagelijkse omgeving om tot rust te komen. Iedereen is welkom en kan tijdens openingstijden gewoon binnenlopen.

De stichting, die uitsluitend draait op vrijwilligers, hoopt natuurlijk dat er veelvuldig aan de kast wordt geschonken, zoveel mogelijk biologische producten, bijvoorbeeld uit moestuinen of van bedrijven. Voorbeelden zijn: verse groenten en fruit, ongeopende verpakkingen van bijvoorbeeld rijst met houdbaarheidsdatum. Maar ook maandverband en andere huishoudelijke producten zijn welkom. Vorige zomer is Just be Home Kerkrade begonnen met het aanleggen van een grote moestuin. De oogst gebruiken zij deels voor de eigen bezoekers door de oogst te verwerken tot gezonde soepen, maar willen ze ook delen met de buurt via de kast.

“De volgende stap is workshops organiseren om mensen leren gezond te koken met weinig middelen. De regio Parkstad, waarin HAVEN actief is, kent naar verhouding veel armoede en meer bewoners dan gemiddeld hebben een ongezonde levensstijl. We geloven dat de sociale deelkasten een bijdrage leveren aan het bevorderen van positieve gezondheid. Dat laatste is een provinciaal en regionaal speerpunt. Ons initiatief sluit daar onzes inziens goed bij aan.” Aldus Jennie Rekers, vrijwilliger bij HAVEN.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

 « (Vorig nieuwsbericht)