Hij is net de dertig gepasseerd en woonachtig in Kerkrade, was als voetballer actief bij vv Hopel, later LHC. Maar bekendheid heeft hij vooral verworven als assistent-scheidsrechter.

Wesley Veldman is opgegroeid in Heerlen, zo vertelt hij ons om daarna zijn geluk in Klankstad Kerkrade te zoeken. Hij omschrijft zichzelf als een wat stiller persoon, maar ook, waar nodig, als iemand die zijn mondje roert indien daarom gevraagd wordt. Hobby’s, naast de arbitrage, zijn hardlopen en wielrennen.

Het is al vermeld, hij begon met voetbal bij vv Hopel. Hij was amper 4 toen hij startte. Hij begon als spits, om later, vanaf de O13 (destijds D-jeugd) achterin terecht te komen. Al heel jong werd hij scheidsrechter, bij zijn club LHC. Op zijn 18e besloot hij als scheidsrechter voor de KNVB actief te worden. Na amper drie seizoenen zag John Janssen, docent arbitrage en wat langer geleden scheidsrechter in het profvoetbal, de talenten van Wesley. De schoenen waren inmiddels aan de wilgen gehangen en Wesley stortte zich op zijn assistentschap, met als droom in het betaald voetbal terecht te komen. Als scheidsrechter was hij opgeklommen tot groep 4. Op dat niveau bleef hij actief totdat hij besloot in plaats van de fluit de vlag ter hand te nemen.

Stappen

Wesley vertelt ons dat hij in 2013 de opleiding tot assistent-scheidsrechter heeft afgerond. Over de stappen die hij vervolgen maakte laat hij ons het volgende weten: Het seizoen erop ben ik begonnen in de hoofdklasse. Aan het eind van dat seizoen meteen gepromoveerd naar de Landelijke Lijst, wat betekent dat je wedstrijden krijgt in wat toen de Topklasse heette. Ik heb één seizoen op deze lijst gestaan om vervolgens te promoveren naar het TTBV. Vervolgens ben ik op de B-lijst (3e divisie) beland en sinds mijn terugkeer uit het buitenland in 2018 ben ik terug te vinden op de C-lijst (hoofdklasse en 3e divisie). Ik ben overigens gemotiveerd om zo hoog mogelijk als grens te mogen fungeren.”

Privé album van Wesley Veldman

Derby’s, publiek en mindere zaken

We vragen Wesley Veldman naar zijn mooie en minder leuke ervaringen als assistent-scheidsrechter. Wesley vertelt: Ik heb toch een aantal mooie wedstrijden mogen vlaggen. Twee keer was ik bij de Brabantse derby vv Gemert-Blauw Geel’38, telkens voor zo’n 1800 man. Ook de derby van Meppel, heb ik mogen doen. Dat gaat dan tussen MSC en Alcides. Daar waren 2000 mensen bij. Ook mooi waren twee toppers in de voormalige Topklasse: UNA–VVSB in Zeelst en de Treffers–Lienden in Groesbeek. Als je me vraagt naar mindere dingen: de grootste teleurstelling die ik heb gehad is om na één seizoen al afscheid te moeten nemen van het TTBV.”

Wesley Veldman vertelt ons dan dat hij nooit nare bedreigingen op het veld heeft moeten meemaken, zijn voorbeeld als scheidsrechter is de imposante Italiaan Pierluigi Collina, de Nederlandse topper onder de assistenten is in zijn ogen Erwin Zeinstra. De VAR ziet hij als een goed hulpmiddel om fouten uit arbitrale dwalingen te halen.

Buitenland

Of Wesley Veldman ooit in het buitenland actief zal zijn als grensrechter valt te bezien, fysiek heeft hij al wat meegemaakt op dat gebied. Hij vertelt: Ik heb in 2017 mijn toerisme-opleiding afgerond en kreeg een leuk aanbod vanuit Oostenrijk, dat ik niet kon weigeren. Vanuit Oostenrijk ben ik in april 2018 doorgegaan naar Frankrijk, om daar een zomerseizoen op een camping te draaien. Eerder had ik in 2015,2016 en 2017 stagegelopen op campings in Oostenrijk en Luxemburg. Allemaal mooie ervaringen en praktijk opgedaan.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie