Anke van der Meer is pas 25 jaren jong. Zij heeft de opleiding Toegepaste Psychologie succesvol afgerond en is al een tijdje full-time werkzaam bij het Servicecentrum MER voor de gemeente Echt-Susteren. Mede dankzij eerste elftalspeler Dustin Krijnen, is zij sinds ruim twee jaar actief als speelster van het vrouwenelftal van sv Abdissenbosch. Behalve van voetbal houdt zij van de bokssport. We gingen met haar in gesprek.

Mens

Zoals gebruikelijk vragen we de betrokkene, in dit geval dus Anke van der Meer om iets van zichzelf, de persoonlijke eigenschappen, prijs te geven. Anke van der Meer reageert: ,, Ik ben Anke Van der Meer, 25 jaar oud en woonachtig in Abdissenbosch (Landgraaf). Ik zou mijzelf omschrijven als een doelgericht en ambitieus persoon. Ik vind het fijn om naar mijn eigen doelen toe te werken, maar ik krijg ik er ook enorm veel energie van om anderen te helpen  hun doelen te verwezenlijken. Dus ik zie mijzelf ook als een behulpzaam en zorgzaam persoon. Als voetbalster zou ik mijzelf willen omschrijven als een fanatiekeling met doorzettingsvermogen. Ik geef niet snel op en probeer altijd tot het uiterste te gaan. Ook probeer ik mijn teamgenoten altijd zo goed mogelijk te coachen en op te peppen indien nodig.”

Het begin

MER staat voor een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Maasgouw, Echt- Susteren en Roerdalen. Anke van der Meer werkt er, zo vertelt zij, als Klantmanager Werk. In het voetbal kwam zij, om te beginnen, in 2006, op 10-jarige leeftijd, terecht bij SVN in Nieuwenhagen (nu, na de fusie met Sylvia, FC Landgraaf), bij de D-jeugd. Nou ja, in eerste instantie, zij doorliep er de gehele jeugd, tussen de jongens.

Anke vertelt ons vervolgens dat zij bij SVN achtereenvolgens bij de D-, C- en B-jeugd speelde, telkens twee seizoenen. Zij vervolgt dan met: ,,Tijdens mijn laatste jaar bij de B begon ik toch wel het fysieke verschil tussen de jongens en mijzelf te merken. Ik heb toen toch langzaam de overstap gemaakt naar het vrouwenteam van SVN. In een soort van overbruggingsperiode het ik overigens bij beide elftallen gevoetbald én getraind. Op zaterdag speelde ik voor het jeugdteam, op zondag bij de senioren. Ik vond het trouwens best jammer en moeilijk om het elftal van de jongens los te laten. Ik had er toch jaren plezierig gevoetbald.  Aan de andere kant, ik vond ook weer heel spannend om de overstap te maken naar een dameselftal. Dat elftal is datzelfde jaar kampioen geworden (2012/2013), hetgeen voor mij  uiteindelijk de doorslag om de overstap te maken. Korte tijd later volgde het absolute hoogtepunt uit mijn voetballoopbaan tot nu toe: we werden met de vrouwen -tussendoor was ik een jaartje actief voor RKHBS- van SVN aan het eind van het seizoen 2014-2015 ongeslagen kampioen. Iets om nooit te vergeten natuurlijk.”

Break

Als we vragen naar dieptepunten van de speelster Anke van der Meer, komt zij op de proppen met een verhaal over een break die zij als speelster meemaakte, om een aantal redenen: ,,In 2016 ben ik gestopt met voetballen. Het dameselftal dat we hadden bij SVN viel uiteen. We hadden een aantal dames met langdurige blessures, waardoor we geen compleet elftal meer hadden om in een competitie uit te komen. De overige speelsters zijn toen gestopt of overgestapt naar een andere voetbalvereniging. Ikzelf ging in 2016 studeren, in Eindhoven. Ik heb er toen voor gekozen om te stoppen met voetballen.”

 

Hervatten

Anke van der Meer vertelt ons, uiteraard zonder op details in te gaan, dat zij in 2019 een relatie kreeg met haar huidige partner Dustin Krijnen. Zij verhaalt: ,, Ik kende Dustin al langer, vanuit mijn periode bij SVN. In 2019 kregen we een relatie. Dustin voetbalt op het eerste elftal van sv Abdissenbosch. Ik ging vaker naar zijn wedstrijden kijken en vanaf dat moment realiseerde ik me dat ik het voetballen toch wel heel erg miste. Ik ben toen in contact gekomen met een aantal speelsters van het vrouwenteam van de club. Ik ben een keertje gaan meetrainen om daarna nooit meer weg te gaan. Nu ben ik dus aan het derde seizoen bezig. Tot nu toe ben ik binnen de club alleen actief als speelsters. Op ander gebied nog niet, al sta ik daar wel voor open. Ik probeer zo betrokken mogelijk bij de club te zijn en waar nodig probeer ik altijd een handje te helpen.”

Dus bestuurders bij Abdissenbosch, zo denken wij als redactie, niet lang nadenken, maar handelen.

Positie en trainers

Anke van der Meer speelt sinds een aantal jaar als centrale middenvelder. In de jeugd was zij meestentijds als verdedigster actief, als rechts- of linksback, hoewel zij ook toen weleens op het middenveld uitkwam. We vragen naar ervaringen met trainers. Anke verhaalt: ,,Mijn trainers bij de jeugd die ik me nog kan herinneren zijn Marcel van Haaren en Marco Schiffelers. Ik heb een hele goede en fijne tijd gehad in de jeugd van SVN. Hoewel ik meestal het enige meisje was tussen alle jongens heb ik dat nooit gemerkt aan de reacties. Mijn trainers bij het dameselftal van SVN waren Leon Verhaeg, Alois Caenen en John Logister. Zij waren soms wel wat streng, maar ik denk ook dat we onze prestaties grotendeels aan hen te danken hebben. Met name doel ik hierbij ook op ons kampioenschap in 2015. Dat seizoen was een onvergetelijke ervaring. Nu, bij Abdissenbosch,  zijn Anton Lukassen en Hermine Embregts de trainers. Met beiden heb ik een goede en vertrouwde band. Ik merk ook dat zij beiden hart voor de zaak hebben. Ze zijn er altijd en ze staan altijd klaar voor het team en de club!”

Dromen en realiteit

Net als iedere voetballer, mannelijk of vrouwelijk zijn ook bij Anke van der Meer gedachten over een leven als prof voorbijgekomen. Daarover zegt zij: ,,Ik denk dat iedere voetballer of voetbalster wel eens droomt of droomde van een profcarrière. Dat geldt ook voor mij. Al moet ik zeggen dat ik eigenlijk wel zeer tevreden ben met mijn ‘normale’ leventje. Ik denk dat ik op sommige momenten veel meer vrijheden heb dan profspelers. En die vrijheid waardeer ik wel heel erg.”

De besten

Anke van der Meer heeft normaal gesproken nog wat jaartjes als voetballer voor de boeg. Maar ervaringen heeft zij ook al de nodige opgedaan. Hoogte- en dieptepunten zijn al besproken, haar medespelers nog niet. Als we vragen naar de besten met wie zij samen heeft gespeeld, luidt haar antwoord: ,,De beste met wie ik gevoetbald heb is in mijn ogen Veronique Fox. Ik heb met haar bij SVN en RKHBS gevoetbald in het dameselftal. Ze was onze captain en centrale middenvelder. Het was een hele uitdaging om haar de bal af te pakken. Verder had ze een loeihard schot, waarmee ze de bal van meters ver met een streep  de kruising injoeg. Wie ik ook niet mag vergeten is Melissa Winthaegen. Zij is de beste keepster die achter mij in de goal heeft gestaan. Als Melissa keepte gaf mij dat een heel vertrouwd gevoel, omdat ze vrijwel iedere bal had die op goal werd geschoten. Gaf het ons een veilig gevoel, voor tegenstanders was het behoorlijk frustrerend.”

Socialiseren

Voetbalcompetities bij de amateurs liggen op dit moment stil. Of dat nog verandert weet niemand. Hoe wordt dat ervaren door onze gesprekspartner, vragen wij ons af. Anke van der Meer; ,,Op dit moment vind ik het belangrijkste aan het voetballen om drie keer in de week in beweging te zijn in teamverband en te (kunnen) socialiseren. Vooral sinds de komst van het Corona-virus. Op dit moment zitten we in een lockdown-periode, dan realiseer ik me weer hoe erg ik het voetballen mis. Voorheen was ik iets meer prestatiegericht, maar dat probeer ik nu een beetje te onderdrukken, aangezien het heel onzeker is of er wel of geen competitie wordt gestart en/of afgemaakt wordt. Voor het huidige seizoen heb ik vrijwel geen verwachtingen meer. We zitten op dit moment in een lockdown en ik zou al heel dankbaar zijn als we op zijn minst weer mogen gaan trainen. De competitie is stilgelegd en ik ben bang dat die ook niet meer zal worden hervat. Des te meer hoop ik dan ook dat het seizoen van 2022-2023 wel gewoon weer een volledige competitie kan worden gespeeld of dat er misschien met halve competities kan worden gevoetbald. Maar er zijn natuurlijk ook dingen buiten het voetbal. Zo vind ik ook heel belangrijk om gelukkig en gezond te zijn. Werk doen dat je leuk vindt, sporten en het hebben van sociale contacten zijn voor mij wezenlijke zaken die bijdragen een aan een gelukkig en gezond leven. Dingen doen waarvan je energie krijgt in plaats van dat het je energie kost.”

SV Abdissenbosch

We vragen of Anke van der Meer zelf nog iets kwijt wil. Spontaan sluit zij af met: ,,Ik heb in de afgelopen jaren gemerkt dat vrijwel iedereen die betrokken is bij de voetbalclub sv Abdissenbosch niet alleen hart voor voetbal heeft, maar zeker ook, of beter meer nog, voor de club. Dit zorgt ervoor dat er echt een hele fijne en warme sfeer hangt op de club. Ik ben me er steeds meer thuis gaan voelen en ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van die club.”

Foto’s®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie