Limburg schuift aan bij de Vrijheidsmaaltijd

1

 

 

 Op donderdag 5 mei schuiven duizenden Limburgers aan bij de Vrijheidsmaaltijd om stil te staan bij de waarde van vrijheid. Er worden ervaringen uitgewisseld, gereflecteerd op het leven en er wordt een eenvoudige maaltijd van eigen grond genuttigd.

 Het concept Vrijheidsmaaltijd wordt sinds 2018 door het Nationaal Comité 4 en 5 mei landelijk geïmplementeerd als nieuwe 5 mei-traditie. Ook Limburg schuift zich aan bij deze nieuwe traditie. In Noord-, Midden- en Zuid-Limburg zijn er de afgelopen weken duizenden blikken Vrijheidssoep uitgedeeld.

“Vanuit mijn bureau Viastory in Maastricht zijn er alleen al meer dan 1200 blikken Vrijheidssoep gratis meegegeven aan organisatoren, passanten, scholieren, studenten en buurtbewoners.” Deze soepblikken zijn vergezeld van een setje van acht gesprekskaarten die op 5 mei het gesprek over vrijheid om gang brengen. “Naast dat mensen worden aangemoedigd thuis iemand uit te nodigen voor een maaltijd, worden er deze hele week op meerdere plekken Vrijheidsmaaltijden georganiseerd”, legt kwartiermaker Toos Hofstede uit.

“In Maastricht organiseren studenten op dinsdag 3 mei onder de noemer Oma’s soep een Vrijheidsmaaltijd voor eenzame ouderen. Op 5 mei bieden ondernemers op de Groene Loper in Maastricht een Vrijheids-hap-en-stap-lunch aan, die je op het gras of op een van de vele bankjes in de directe omgeving kunt nuttigen. Het Bevrijdingsfestival in Roermond organiseert 5 mei een grote Vrijheidsmaaltijd en op vrijdagavond 6 mei bieden het Bonnefantenmuseum een rijk programma aan voor vluchtelingen, buurtbewoners en studenten. Maar er is meer. Diverse organisaties, zoals de Zonnebloem, 4 en 5 mei comités en de stichting Koepel Veteranen en andere Geüniformeerden organiseren op en na 5 mei Vrijheidsmaaltijden, colleges en debatten. Een volledig overzicht van alle Vrijheidsmaaltijden georgansieerd worden hier je hier: https://www.4en5mei.nl/vieren/vrijheidsmaaltijden

Op dinsdag 3 mei deelde het team van Viastory aan het einde van de middag voor het station van Maastricht de laatste 250 blikken Vrijheidssoep uit. We willen iedereen aansporen om zelf iets te ondernemen”, zegt Hofstede. „En dat kan heel kleinschalig zijn, met twee of drie personen. Gewoon thuis, of in het park.” De urgentie om stil te staan bij het thema vrede en vrijheid is – met de oorlog in Oekraïne – groter dan ooit. De absurde gebeurtenissen daar tonen aan dat vrede en vrijheid – ook in Europa in 2022 – niet vanzelfsprekend zijn.”

Mensen die je niet kent – uit andere sociale klassen en culturen, met andere religies en/of seksuele geaardheid – en daarmee het gesprek aangaan, dat is zó belangrijk, benadrukt ze. „Door die ontmoetingen, ontstaan er verbindingen en kweek je meer begrip voor elkaar. En dat helpt weer bij het voorkomen van conflicten.”

 Meer informatie op het project: https://www.viastory.com/projecten/vrijheid-deel-je/

Foto Kwartiermaker Vrijheidsmaaltijd

 

 

 

Geef een reactie