Lee Demierre (21) wint NK Breaking voor mannen

Lee Demierre ofwel bboy Lee heeft zaterdag in Heerlen de Nederlandse titel NK Breaking voor mannen veroverd, tijdens de officiële competitie van de NADB (Nederlandse Algemene Danssport Bond). De 21-jarige breakdancer uit Amsterdam sleepte hiermee de gouden plak binnen. Lee nam het in de finale op tegen de Limburgse Justen Beer.

Het publiek was onder de indruk van het ongekend hoge niveau van de breakers. Vanaf de openlucht tribune keken zij toe hoe de twee finalisten alles gaven om de gouden medaille en de hoofdprijs van €2500 in de wacht te slepen. Het bleef tot de laatste battleronde spannend. “Het was een zware battle. De afgelopen periode heb ik het erg druk gehad met de theatertour “State Shifter” van The Ruggeds waardoor ik weinig heb kunnen battelen. Dus ik ben extra blij met deze overwinning.” Lee droomt van de Olympische Spelen in Parijs. Met het winnen van het NK Breaking ziet het er goed uit voor de Olympische aspiraties van Lee: “Ik ga voor goud in Parijs.”

Vrouwen
Bij de vrouwen zegevierde de 16-jarige India Sardjoe uit Den Haag. Zij behaalde hiermee haar eerste officiële Nederlandse titel. “Ik voel me super goed. Ik heb superhard getraind van tevoren.” In de finale streed India tegen bgirl Bo. “Bo heeft zo’n hoog niveau dus ik ben er extra trots op dat ik heb gewonnen.

Kinderen
Bij de kids won de 14-jarige Federico Caboni uit Nederweert, die ook in 2021 de gouden medaille in ontvangst mocht nemen. Federico kon zijn geluk niet op. “Ik ben twee weken van tevoren extra hard gaan trainen. Het voelt goed dat ik nu heb gewonnen.” Federico blijft in training want over twee weken doet hij alweer mee bij een internationale battle in Frankrijk.

Olympische ranking
De winnaars verdienen met hun overwinning belangrijke punten voor voor de NADB Breaking Ranking. Deze ranking bepaalt aan het einde van het jaar welke breakers zullen worden opgenomen in het Nederlands team op weg naar Parijs. Breakdance, of Breaking zoals de beoefenaars het zelf noemen, is olympisch en staat tijdens de Olympische Zomerspelen 2024 in Parijs nieuw op het programma.

Het Nederlands kampioenschap Breaking werd mogelijk gemaakt door de gemeente Heerlen, de provincie Limburg, de NADB en stichting The Notorious IBE.

Foto’s Fred Wolf

 

Geef een reactie