Dag van het Kasteel, maandag 6 juni 2022, staat in het teken van rampen die kastelen en buitenplaatsen hebben doorstaan. Hiermee sluit Dag van het Kasteel aan bij de herdenking van het Rampjaar 1672, dit jaar 350 jaar geleden. Welke rol speelden kastelen in 1672 in de verdediging tegen de Fransen, Engelsen, Munsterse en Keulse troepen en welk lot trof deze gebouwen? Maar ook; welke rampen hebben kastelen en buitenplaatsen door de eeuwen heen doorstaan en hoe zijn ze daaruit gekomen? Deze verhalen vertellen we samen met ruim 100 kastelen en buitenplaatsen die te bezoeken zijn op tweede pinksterdag.  

 

Kastelen en buitenplaatsen hebben in hun lange geschiedenis te maken gehad met oorlogsgeweld en natuurgeweld, met rampzalige eigenaren die hun goed vergokten of verwaarloosden, met economische tegenspoed of met herbestemming die met flinke ingrepen aan het gebouw gepaard ging.  Natuurlijk kijken we ook naar de actualiteit. Het rampjaar 2020 is net voorbij en ook in 2021 maken we rampzalige tijden mee door corona en door de overstromingen die vooral Limburg troffen. Dit zijn heftige gebeurtenissen die hun weerslag hadden op deze monumenten. Desondanks zijn kastelen en buitenplaatsen er nog in groten getale. Na een oorlog werden kastelen heropgebouwd, vaak gemoderniseerd naar de mode van die tijd. En dat kastelen en buitenplaatsen bijzondere plekken zijn, dat hebben we geweten de afgelopen twee jaar. Door de ruimte, de rust en de natuur waren het de ideale plekken voor ontspanning.

 Programma in Limburg
Op www.dagvanhetkasteel.nl staat een actueel overzicht van de deelnemende kastelen en buitenplaatsen in Limburg en hun programma voor Dag van het Kasteel 2022.

In Limburg nemen o.a. Kasteeltuinen Arcen, Kasteel De Keverberg (Kessel), Kasteel Aldenghoor (Haelen) en Kasteelruïne Valkenburg deel aan de Dag van het Kasteel. Zij organiseren activiteiten voor alle leeftijden, zoals rondleidingen en speur- en wandeltochten.

Organisatie

Dag van het Kasteel wordt georganiseerd door de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) in  samenwerking met lokale kasteelorganisaties waaronder Stichting Limburgse Kastelen (lid van de Coöperatie Erfgoed Limburg). Het Huis voor de Kunsten Limburg staat deze organisatie bij met kennis en advies. Dag van het Kasteel is een middel om kennis en bewustzijn over kasteel en buitenplaats bij het brede publiek te vergroten. Dag van het Kasteel is mede mogelijk gemaakt met steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie, het fonds dat initiatieven die meedoen aan cultuur stimuleren ondersteunt, en de VriendenLoterij.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie