Kerkrade start nieuwe aanvraagprocedure voor Het Martin Buber

De gemeente Kerkrade is op 1 juli een nieuwe aanvraagprocedure gestart voor Het Martin Buber. Hiermee wil ze nogmaals een signaal afgeven richting Den Haag om de terugkeer van volwaardig voortgezet onderwijs naar Kerkrade mogelijk te maken.

Parallel aan de nieuwe aanvraag gaat de gemeente Kerkrade deze week nog bezwaar indienen tegen de beslissing van de minister van Onderwijs. De gemeente is verbijsterd en verbaasd over de beslissing van de minister om de school vooralsnog niet toe te kennen en rekent erop dat in de bezwaarprocedure de school alsnog wordt toegekend.

Veel steun vanuit de samenleving. De gemeente maakt zich sinds 2019 hard voor de terugkeer van voortgezet onderwijs in de stad. Ook vanuit de samenleving is er veel steun. De nieuwe openbare school voor mavo, havo en vwo, onder de naam Het Martin Buber zou bij een positief advies van de minister in augustus 2023 van start gaan.

De Inspectie van het Onderwijs – die toeziet op de kwaliteit van het onderwijs en de minister van Onderwijs adviseert – is van oordeel dat de onderwijsplannen van Het Martin Buber op vijf van de zes toetsingscriteria goed scoren. Alleen het onderdeel burgerschapsonderwijs – dat gaat over de basisnormen en -waarden van onze samenleving – scoort naar het oordeel van de Inspectie een onvoldoende. Met als gevolg dat Het Martin Buber vooralsnog geen goedkeuring krijgt om volgend jaar van start te gaan.

Een bezwaar en een nieuwe aanvraag. Reden voor de gemeente Kerkrade om bezwaar te maken tegen deze beslissing bij het Ministerie van Onderwijs. “Opgeven is geen optie. In ons bezwaarschrift staan wij juridisch sterk in onze argumentatie dat we in alle opzichten een goede school neerzetten. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat Het Martin Buber naar Kerkrade komt. We begrijpen de beslissing niet. Het Martin Buber is burgerschapsonderwijs. Burgerschap vormt dé rode draad van de school,” stelt wethouder Jo Schlangen (Onderwijs).

“Parallel hieraan hebben we ook een nieuwe aanvraagprocedure gestart voor Het Martin Buber, want we willen geen mogelijkheid onbenut laten om ervoor te zorgen dat we de school kunnen openen.”

Tweede belangstellingsregistratie. De tweede aanvraag betekent dat er een nieuwe belangstellingsregistratie moet volgen. Hiervoor zijn 628 ouderverklaringen nodig. Het gaat dan om verklaringen van ouders met kinderen in de leeftijd van 10, 11 en 12 jaar. Omdat de gemeente Kerkrade ook in bezwaar gaat tegen de afwijzing van de eerste aanvraag, kunnen op dit moment voor de tweede aanvraag alléén verklaringen worden afgegeven door ouders die in 2021 géén ouderverklaring hebben afgegeven.

Jo Schlangen: Dat wordt een gigantische klus, maar het enthousiasme dat we vorig jaar hebben gezien, geeft ons vertrouwen en energie om ook deze belangstellingsregistratie tot een goed einde te brengen. Het is een kwestie van lange adem en die hebben we! Dat de ouders die vorig jaar een ouderverklaring hebben afgegeven dat nu niet kunnen, is strijdig met het fundamentele recht op rechtsbescherming. Wij hebben het ministerie verzocht dit te corrigeren. Als zij daarmee niet instemmen, spannen wij een kort geding aan zodat alle ouders weer een ouderverklaring kunnen afgeven.” De gemeenteraad van Kerkrade gaat een breed gesteunde motie indienen waarbij de raad steun uitspreekt voor het doorgaan met het initiatief om in Kerkrade een onderscheidend onderwijsconcept te realiseren. De motie komt in de raadsvergadering van 14 juli aan de orde.

Ondersteuning. Met het afgeven van een ouderverklaring gaan ouders geen verplichting aan. De gemeente Kerkrade biedt ouders die hulp nodig hebben bij het invullen van de ouderverklaring ondersteuning daarbij. Zij kunnen hiervoor bellen met telefoonnummer 06 18736513 of ze kunnen zich melden via de website: www.hetmartinbuber.nl

Foto Gemeente Kerkrade

Geef een reactie