Hoofdmenu

Vleugje Landgraaf op eerste grote wielerafspraak: wereldreiziger Tjarco Cuppens terug in Down Under

De Santos Tour Down Under in Australië is de eerste WorldTour-koers op de wielerkalender. Ook wereldreiziger en oud-profwielrenner Tjarco Cuppens was als ploegleider van het Noorse Continental-team Coop-Hitec Products afgelopen week op de eerste serieuze afspraak tussen de wegrenners. Ook voor de WorldTour wedstrijd Cadel Evans Great Ocean Road Race, op 28 Januari, heeft de in Landgraaf opgegroeide Cuppens een wildcard voor zijn team verworven. Naast veel Noorse rensters maken met Emma Boogaard uit Hoorn en de Brabantse Sylvie Swinkels ook twee Nederlandse wielrensters van dat team deel uit. 

Tjarco Cuppens heeft inmiddels een aansprekend en uitdagend programma rond voor zijn team. “Van 9 tot en met 12 Februari nemen we deel aan de WorldTour wedstrijd UAE Tour”, duidt hij. “In Februari nemen wij deel aan diverse wedstrijden in Spanje en in maart nemen we deel aan de UC1 wedstijden Craywinckelhof Omloop van het Hageland, Le Samyn des Dames en GP Oetingen. Verder aan de Danilith Nokere Koerse, een UCI 1. Pro koers en de Tour de Normandië, een UCI 2.1 wedstrijd. Ook gaan we daarna deelnamen aan de Scheldeprijs en Amstel Gold Race. We hopen verder op een wildcard voor de Ronde van Vlaanderen, Parijs Roubaix en de Vuelta, maar dat horen we later.” 

Wielerweekend Bocholtz als slotakkoord

Als wielrenner liet ook Tjarco Cuppens vaak van zich horen. Tijdens zijn 23-jarige internationale wielerloopbaan pakte hij 78 overwinningen en 193 podiumplaatsen.  Zo werd Tjarco Cuppens zeven keer Limburgs districtskampioen en bovenal wereldkampioen bij de Masters. Hij haalde er het maximale uit. “Maar voor een fullprof bestaan was het net niet genoeg.” Op 21 september 2014 beëindigde Cuppens zijn loopbaan tijdens het ‘Wielerweekend Bocholtz’. 

Stuntrace in parkeergarage in Australië als bisnummer 

Maar Cuppens zou Cuppens niet zijn zonder een toegift. Hij reed nog een criterium in Parijs en werkte aansluitend nog een Aziatisch programma met zijn toenmalige ploeg af. In de 2015 werd hij ook nog Nederlands derny amateurkampioen op de baan. Een stuntrace in een parkeergarage in Australië werd het definitieve sluitstuk. Nu is de Landgravenaar dus als ploegleider weer terug in Down Under. 

De wereldreiziger heeft dan ook een groot internationaal netwerk opgebouwd en heeft als ondernemer ook geleerd ook zijn toekomst altijd weer opnieuw gestalte te geven. Na zijn actieve wielerloopbaan werd Tjarco Cuppens bij zijn oude vereniging, TWC Maaslandster in Landgraaf, aanjager van een driejarig vrouwen-wielerproject. Daarna ging hij aan de slag als ploegleider/manager van de vrouwenwielerploeg Mexx-Watersley. Cuppens streefde naar een UCI-licentie voor zijn team, maar die stap omhoog zat er in Sittard toen financieel niet, de niet mee in de stap omhoog.

Bij het Luxemburgse Andy Schleck Cycles – Immo Losch vond Cuppens daarna in dezelfde rol wél een ambitieus vrouwenteam met die mogelijkheden. De vraag hoe hij in de picture kwam bij Andy Schleck verklaarde hij als volgt: “Ik heb in het verleden ook drie jaar voor een Luxemburgs team gekoerst. En Luxemburg is zo groot als Limburg. Dus tijdens koersen kom je elkaar altijd tegen.”

Tjarco Cuppens was blij met Schleck. „Als Tourwinnaar van 2010 kan hij deuren openen die normaal gesproken gesloten blijven.” Cuppens wist het budget te verhogen, waardoor een UCI-status aangevraagd kon worden. „Daarmee kon hij met zijn team deelnemen aan World Tourwedstrijden. Medio 2021 verhuisde met zijn Duitse vriendin van Landgraaf naar de Duitse Eifelgemeente Hürtgenwald, dichtbij Aken. Drie huizen verder werden diverse rensters van zijn team ondergebracht in een teamhuis. De Eifel is dan ook een ideale uitvalsbasis voor trainingstochten. 

Na het onverwachte einde van de Luxemburgse UCI vrouwenwielerploeg Andy Schleck Cycles – Immo Losch – de hoofdsponsor trok zich na wisseling van de wacht in de bedrijfstop terug – vond Tjarco Cuppens als ploegleider van het Noorse Continental-team Coop-Hitec Products opvallend snel weer een nieuw ambitieus wielerteam op topniveau. Zijn nieuwe Noorse ploeg heeft al jaren een ploeghuis in de buurt van Brussel. Lange auto en vliegreizen schrikken wielerondernemer Tjarco Cuppens echter niet af. Na decennia zit het in het systeem van de wereldreiziger ingebakken.”