Hoofdmenu

ALTES KURHAUS AACHEN ook in 2023 CULTURELE HOTSPOT

Wort trifft Musik: Klaus Maria Brandauer & Sebastian Knauer „Wolfgang Amadeus Mozart – Er will allweil seine Freiheit haben“

Het Altes Kurhaus Aachen is een hotspot in de Euregio voor muziek en cultuurliefhebbers die op zoek zijn naar hoogwaardige events. Van klassiek tot Jazz en van eigentijdse wereldmuziek tot bijzondere literaire happenings en theatervoorstellingen. Een impressie.

In de 18de eeuw was de stad Aachen, met haar talrijke warmwaterbronnen, een van de meest geliefde badplaatsen van Europa. Om de talrijke gasten verstrooiing te bieden, realiseerde Richard Reumont, op aanwijzing van de gerenommeerde Akense architect Jacob Couven tussen 1782-1786 een speelcasino in een  gebouw aan de Komphausbadstraße. Hoofdattractie vormde het gelukspel Neue Redoute.  

 In 1842 kocht de stad Aachen het gebouw en doopte het om tot ’Kurhaus’. Tussen 1863 en 1864 werd het Kurhaus uitgebreid met een grote concertzaal met Moorse stijlelementen. Het Kurhaus maakte al snel furore, vanwege de bijzondere akoestiek in de concertzaal. En al helemaal in de periode dat de wereldberoemde Oostenrijkse dirigent Herbert von Karajan als Akense muziekdirecteur fungeerde.

Nadat de stad Aachen in 1916 een nieuw Kurhaus aan de Monheimsallee realiseerde (nabij hotel Quellenhof  en Eurogress red.) werd het oorspronkelijk Kurhaus-gebouw, omgedoopt in: das Alte Kurhaus.  

De monumentale, barock Ballsaal van das Altes Kurhaus Aachen is onbetwist een van de allermooiste zalen in de Euregio.

Decennia bood das Altes Kurhaus plek aan bijzondere tentoonstellingen. Na de realisatie van de Klangbrücke, een aangrenzend centrum voor eigentijdse muziek, kreeg das Altes Kurhaus, in 1998, weer een deel van zijn oorspronkelijke taken terug. 

Anno heden biedt Das Alte Kurhaus een stijlvolle ambiance voor iedere sociale gelegenheid. Van familie en bedrijfsfeesten tot bijzondere concerten en theateruitvoeringen. De bijzondere ambiance van een van de mooiste zalen in de Euregio lokt ook altijd weer internationale topartiesten en Tv-persoonlijkheden. Van Claus Maria Brandauer tot Herman van Veen. En van de Amerikaanse pianovirtuoos Kathy Mahan tot tot de ook in Limburg zeer bekende Tv-persoonlijkheden Ulrich Tukur Harald Krassnitzer. ook bekend als Tatort commissaris.  

Ook  in het nieuwe seizoen staan er weer talrijke highlights voor een brede doelgroep op het programma. Voor het volledige programma en meer info ziewww.altes-kurhaus-aachen« (Vorig nieuwsbericht)