Hoofdmenu

Op jacht naar prestige en de eredivisie

Reikhalzend uitkijken naar derbykraker Roda JC-MVV

De magie van de derby is streekgebonden. Voor menige Limburgse voetbalsupporter is het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade zondag even het epicentrum van het leven. De derby Roda JC-MVV (aanvang 12.15) is een prestigestrijd voor eer en glorie van supporters en gemeenschap. Een zinderende strijd is getelefoneerd. 

Na twee derde van de competitie staan veel teams in de Keuken Divisie nog dicht bij elkaar. FC Eindhoven, Almere City, VVV-Venlo, MVV, Willem II, Roda en NAC lijken de meeste kans te maken op een felbegeerd ticket voor de Play-Off. De beloften teams van eredivisieclubs kunnen immers niet promoveren. Voor 2023 hebben Heracles Almelo en PEC Zwolle zich als periodekampioenen al verzekerd van de Play-off. Met een flink gat naar de concurrentie stevenen de twee clubs die vorig seizoen uit de Eredivisie degradeerden, weer op directe promotie af. 

Naar een terugkeer in de eredivisie dromen ook al heel lang de Kerkraadse supporters. Ook dit seizoen presteert Roda echter onder de verwachtingen, wisselvallig bovenal. De komst van trainer Edwin de Graaf en de tot einde van het seizoen van De Graafschap gehuurde middenvelder Jesse Schuurman moet nu voor de juiste balans in het team gaan zorgen. 

Scoren is dit seizoen het hoofdprobleem bij Roda JC. Op de slotdag van de transferperiode is ook nog aanvaller Yayi Mpie is kwijtgeraakt aan Jong KRC Genk. De aanvaller was bij Roda het breekijzer om in de slotfase nog een doelpunt te kunnen forceren. Al waren zijn rapportcijfers niet bijster. In 27 officiële duels voor Roda scoorde hij twee keer en leverde hij twee assists. 

Romano Postema en Dylan Vente zijn nu nog Roda JC enige troefkaarten in de spits

Romano Postema en hoofdaanvaller Dylan Vente zijn nu nog de enige opties voor de spitspositie bij de geel-zwarten. Roda JC heeft namelijk geen vervanger voor Yayi Mpie gecontracteerd. De club wil dit met spelers uit de eigen jeugdopleiding opvangen. Het recente basisdebuut van middenvelder Sami Ouaissa, die geldt als hét talent uit eigen opleiding, maar tot dusver nauwelijks speeltijd kreeg, lijkt óók de nieuwe koers in Kerkrade te etaleren. 

Een team met zoveel mogelijk talenten van eigen vereniging en uit regio is ook de koers die MVV vaart. Het was aanvankelijk noodgedwongen, want MVV heeft de laagste begroting van alle teams in de Keuken Divisie. Maar met sportieve prestaties boven de verwachtingen -MVV nu op plek 6 telt voor de derbystart vier punten meer dan Roda JC – en sterk gestegen supportersaantallen vanwege de regio binding – onderstreept dat het een juiste koers is. 

Bijna trainer van Roda, nu geheime wapen van MVV  

Voor de sportieve prestaties van MVV dit seizoen krijgen MVV-hoofdtrainer Maurice Verberne en co- trainer en voormalig Roda JC icoon Mark Luijpers steevast de credits. Onderbelicht is echter de grote rol van assistent-trainer Edwin Hermans, die medio 2020 nog in de race was om hoofdtrainer van Roda JC te worden. Na drie succesvolle seizoenen bij de Maastrichtse amateurvereniging RKSV Heer maakte de oud-trainer van Willem II en MVV eind februari 2020 bekend dat hij een time out wilde inlassen om meer tijd vrij te maken voor zijn gezin. Maar toen Roda JC zich in maart meldde leek de planning van de Brabander even op de schop te gaan. “Dat was toen een nieuwe uitdaging natuurlijk. Ik heb één gesprek gehad met Jeffrey van As. Roda JC koos aansluitend voor René Trost.” Toen was het voor Hermans klaar! Hij wilde eigenlijk van de zondag af. “Ik heb een gezin met drie kinderen en dat verdient na al die jaren meer aandacht. Daarbij heb ik in mijn woonplaats Maastricht een veeleisende maar ook veel voldoening gevende fulltimebaan bij Cardimed BV, een wereldwijde inkooporganisatie voor medische hulpmiddelen en geneesmiddelen. Als ik nog terugkeer in het voetbal dan is het alleen in het profvoetbal” gaf Hermans aan. 

Dat werd dus begin dit seizoen MVV. Daar legde vakman Edwin Hermans – die synoniem staat voor rust en zekerheid – zoals bij alle verenigingen waar hij actief was een stevig fundament. De opvallende doorstroming en ontwikkeling van jeugdige voetballers bij MVV dit seizoen is dan ook geen toeval. 

Foto: Peter Trompetter Fotografie