Hoofdmenu

Sami Ouaissa zorgt voor trendbreuk bij Roda JC

Sami Ouaissa kreeg in de beladen derby tegen MVV een basisplaats bij Roda JC.  Het achttienjarige talent uit de eigen jeugdopleiding, die afgelopen week zijn eerst profcontract ondertekende, doorstond zijn vuurdoop in de Limburgse derby met glans. De aanvallende middenvelder speelde prima en leverde de assist bij de beslissende 2-1 treffer. 

In het Parkstad Limburg Stadion waren al vooraf vele ogen gericht op de uit Hoensbroek stammende Sami Ouaissa die vanaf zijn vijfde levensjaar de Roda JC opleiding doorliep en afgelopen week een profcontract tot 2025 ondertekende. Tegen PEC debuteerde Quaissa afgelopen week al in de hoofdmacht. Geen noviteit, wel een trendbreuk. 

Michel Mommertz is en blijft de jongste debutant in de Roda JC geschiedenis. In 1977 debuteerde hij op een leeftijd van 16 jaar en 9 dagen in het eerste van Roda JC. Daarmee werd  Mommertz (Kerkrade, 14 april 1961) een van de jongste debutanten ooit in de eredivisie. Hij brak echter niet door bij Roda. Na 22 wedstrijden kwam hij op zijn negentiende zonder club te zitten. Hij trainde individueel bij Wiel Coerver, met wie zijn vader bij Rapid JC gespeeld had, en ging daarna naar Hongkong. In 1983 ging hij bij het naar de Eerste divisie gedegradeerde NEC spelen dat dankzij de bekerfinale in de Europacup II uitkwam. Mommertz scoort in de uitwedstrijd tegen SK Brann waardoor NEC de tweede ronde haalt. In de thuiswedstrijd tegen FC Barcelona (2-3 nederlaag). Met NEC promoveerde hij in 1985 via de nacompetitie naar de Eredivisie. In het seizoen 1986/87 sloot hij zijn loopbaan op zijn vijfentwintigste af bij MVV. Een enkelblessure maakte profvoetbal onmogelijk. 

April 1978 maakte Eugene Hanssen op negentienjarige leeftijd zijn debuut voor Roda JC. In de bekerwedstrijd tegen Ajax nam hij de rechtsback op tegen Simon Tahamata. Daarna was het tot 1989 wachten op de volgende spelers uit de eigen jeugdopleiding. Ger Senden (9 juli 1971, Chevremont) maakte 0p 13 augustus 1989, op 18-jarige leeftijd, als rechtsback zijn debuut voor Roda JC in de uitwedstrijd tegen FC Twente. Senden speelde zestien seizoenen in de hoofdmacht en groeide uit tot mister Roda JC.  Enkele maanden eerder dan Ger Senden debuteerde ook Marc Luijpers in de hoofdmacht van Roda JC. Als invaller debuteerde de linksback hij op 21 mei 1989 in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord.  

Ger Senden en Marc Luijpers waren voor het debuut van Sami Ouaissa de laatste spelers die vanuit de jeugdopleiding van Roda JC doorstroomden. De jeugdopleiding was dan ook heel lang een stiefkindje in Kerkrade. 

Foto: Peter Trompetter Fotografie(Volgend nieuwsbericht) »