Hoofdmenu

BENE volleybalcompetitie is plotsklaps een reële optie

Volley Belgium, Nevobo, de Belgische Volleybal Liga en drie Nederlandse topploegen hebben gezamenlijk een verkennend onderzoek gedaan naar de mogelijke samenwerking op sportief en commercieel vlak tussen de Nederlandse en Belgische volleybalcompetities. Ze zijn hierbij geholpen door het bedrijf Hypercube Business Innovation, dat eerder ook betrokken is geweest bij het onderzoeken en opzetten van de BNXT-League in het basketbal. 

Hypercube is een bedrijf gespecialiseerd in het ontwerp van competitieformats en bijhorende economische en sportieve analyses en prognoses en voert wereldwijd projecten uit. Het bedrijf is in zowel Nederland als België al meermaals actief geweest in de sportwereld. Zo kwam de omschakeling naar het play-off systeem in de Jupiler Pro League er op basis van een Hypercube studie.

Zowel de heren- als de damescompetities in het volleybal in Nederland en Belgie zijn onderdeel van het onderzoek, waarbij alle stakeholders (federaties, clubs, spelers, coaches, fans, mediapartners en sponsors, van beide competities in de Lage Landen intensief betrokken zijn. Medio maart wordt op basis van de onderzoekresultaten besloten of het traject wordt voorgezet en de samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse competities verder wordt uitgewerkt.  

Guy Juwet, Voorzitter Volley Belgium: “Vanuit Volley Belgium zijn we steeds op zoek hoe we de volleybalsport in België bij Heren en Dames en de organisatie van de nationale competities naar een hoger niveau kunnen brengen. We zijn overtuigd dat met de inschakeling van Hypercube we een partner hebben die ons hierin kan begeleiden. Na de eerste fase zal worden geoordeeld samen met de andere Stakeholder hoe we best evolueren met onze clubs en competities.”

Guido Davio, Algemeen Directeur NEVOBO: “We zijn nieuwsgierig of we door een samenwerking met België, als aanvulling op de huidige Eredivisie, door kunnen bouwen aan het sportief, commercieel en organisatorisch versterken van de Eredivisie, Eredivisie Teams en het traject dat talentvolle Nederlandse volleyballers kunnen doorlopen. We kijken uit naar de uitkomsten van de eerste fase van het onderzoek. 

Pieter Nieuwenhuis, CEO Hypercube: “Hypercube ziet dit project als een mooie kan om te onderzoeken of de gezamenlijke markt van Nederland en België van inmiddels 29,5 miljoen inwoners en met een gezamenlijke economie van ruim € 1.200 miljard (meer dan 10 procent groter dan die van Spanje, ook een impuls kan geven aan het volleybal in beide landen. 

Nederland heeft met Oranje bijgedragen aan de volleybal geschiedenis terwijl het België met maar liefst vijf deelnemers aan de weg timmert in het Europese clubvolleybal. We gaan samen uitzoeken of de voordelen van die grotere markt het kunnen winnen van de nadelen.”