Hoofdmenu

Cultuurtip: Orchestre des Champs-Élysées in Parkstad Limburg Theater Heerlen

Onder leiding van dirigent Philippe Herrweghe speelt het Orchestre des Champs-Élysées uit Parijs op vrijdag 3 maart in de reeks Meisterkonzerten Aachen in Theater Heerlen. Op het programma staan ​​Felix Mendelssohn Bartholdy’s Vioolconcert in e klein en Franz Schuberts ‘Grote’ Symfonie nr. 8. Aanvang is 20.00. 

Philippe Herrweghe is een veelgevraagd gastdirigent bij orkesten als het Amsterdams Concertgebouworkest en het Gewandhausorchester Leipzig. Hiermee heeft hij in de loop der jaren een discografie gemaakt met meer dan 100 opnames voor verschillende platenmaatschappijen. De stad Leipzig kende hem de Bach-medaille toe voor zijn grote muzikale prestaties. De ongebruikelijke aanpak van Philippe Herreweghe wekte al vroeg de interesse van de klassieke wereld en hij werd al snel uitgenodigd door Nikolaus Harnoncourt en Gustav Leonhardt om deel te nemen aan hun opnames van de verzamelde Bach-cantates. Zijn levendige en authentieke benadering van barokmuziek leverde hem alom lof op. 

Orchestre des Champs-Elysées behoort onbetwist tot de wereldtop 

Vervolgens richtte hij verschillende ensembles op die het romantische repertoire op originele instrumenten uitvoerden, waaronder het Orchestre des Champs-Elysées in 1991. Dit orkest heeft inmiddels een repertoire variërend van Haydn tot Debussy en behoort tot ’s werelds top authentiek spelende orkesten.

Het concerto in e-mineur, geschreven door Felix Mendelssohn Bartholdy voor de violist Ferdinand David, die al sinds zijn jeugd een vriend van hem was en bij hem in dienst was als concertmeester van het Gewandhausorchester Leipzig, wordt beschouwd als het meest elegante vioolconcert uit de romantiek, een kunststroming uit de negentiende eeuw. Het is prettig in het gehoor en buitengewoon charmant met zijn naadloos in elkaar overlopende zinnen en zijn briljante intonatie. 

Mendelssohns combinatie van veredelde virtuositeit en poëtische betekenis van de inhoud wordt al sinds de première in 1845 enthousiast ontvangen door het publiek. Franz Schubert creëerde een vergelijkbaar meesterwerk met zijn ‘Grote Symfonie in C-groot. Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847), Robert Schumann (1810-1856) en Johannes Brahms (1833-1897) brachten de typische romantische liederen- en kamermuziekcultuur van de romantiek een kunststroming uit de negentiende eeuw tot grote hoogten, waarbij Schubert als grondlegger moet worden genoemd.

Romantisch vioolconcert met soliste Vilde Frang

De Noorse violiste Vilde Frang geeft het zinnenstrelende concert, onder leiding van de gerenommeerde dirigent Philippe Herrweghe, ongetwijfeld extra glans. Vilde Frang bleek al snel een wonderkind. Ze begon al op vierjarige leeftijd met vioolspelen en gaf op tienjarige leeftijd haar eerste openbare soloconcert met het Noorse Radio Orkest. Onder de gerenommeerde mentor Anne-Sophie Mutter en verdere studies in Duitsland verfijnde ze haar spel en trad vervolgens op met de meest gerenommeerde dirigenten in orkesten over de hele wereld, waaronder het London Philharmonic Orchestra, de Wiener Philharmoniker, het Leipzig Gewandhausorchester en de Berliner Philharmoniker. 

Vilde Vrang sleepte talrijke prestigieuze prijzen in de wacht, waaronder de Classical BRIT, de German Record Prize, de ECHO Klassik, de Gramophone Award en de Edison Klassik Award. Tot 2021 speelde ze een viool van Vuillaume uit 1864, sindsdien de exceptionele ‘Rode’ van Guareri de Gesù, gebouwd in 1734. Deze heeft ze in bruikleen van een mecenas.

Meer info: www.parkstadlimburgtheaters.nl