Hoofdmenu

SP organiseert zaterdag 11 februari in Amsterdam volksprotest tegen energiearmoede

Energiearmoede in Heerlen het hoogst van Nederland, Kerkrade en Vaals volgen in Parkstad

De SP organiseert zaterdag 11 februari in Amsterdam een volksprotest tegen de energiearmoede in Nederland. Aanvang is 13.00. Voor gratis busvervoer is gezorgd. Voor inwoners van Parkstad vertrekt de bus om 9.00 achter station Heerlen. Ook mensen die geen lid zijn van SP of FNV kunnen gratis op en neer mee met de bus. Naast Heerlen en Maastricht (achterkant station) is er ook bij Motel Van der Valk in Urmond een opstap gelegenheid. Twee volle bussen met deelnemers zijn inmiddels al zeker.   

In de mijntijd was Zuid-Limburg de garant de garant dat alle woningen in Nederland perfect verwarmd werden. Anno heden is het energiearmoede troef in Zuid-Limburg. Zelfs de oud koempels zitten vaak letter in de kou. Veel huishoudens in Nederland hebben dan ook meer dan grote moeite met het betalen van de energierekening. Heerlen spant de kroon: daar heeft meer dan 15 procent van de huishoudens te kampen met energiearmoede. Dat meldt onderzoeksbureau TNO dat een analyse maakte van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Energiearmoede is volgens TNO de combinatie van een laag inkomen en een hoge energierekening, bijvoorbeeld vanwege een huis met een laag energielabel. Van alle Nederlandse gemeenten is Heerlen relatief gezien dus het energie armoedigst. In deze gemeente gaat het om 15,4 procent van de huishoudens in 2022.

Energiearmoede belangrijkste thema in Limburg

Niet alleen in Heerlen is energiearmoede sterk voelbaar. Ook in onder meer Kerkrade (11,4 procent), Roermond (10,7 procent), Vaals (13,4 procent) en Sittard-Geleen (10,5 procent) lijden veel huishouden onder energiearmoede. In die gemeenten staan vaak huizen met slechte energie labels. Twee derde van de energiearmen wonen in huizen met labels F en G. Het is echt een probleem dat veel op het platteland en in de grote steden speelt”, zegt TNO-onderzoeker Peter Mulder. “In de middelgrote steden is het veel minder erg. Ook in Kerkrade en Vaals lijden veel huishoudens sterk onder energiearmoede 

De maat is vol 

Voor de SP is de maat al langer vol. Lilian Marijnissen. Fractievoorzitter SP Tweede Kamer zegt het zo. “Het is nu tijd om in actie te komen! Meer dan 600.000 huishoudens in Nederland hebben moeite om de energierekening te betalen. Zij zitten ook letterlijk in de kou. Kinderen die leven in een koud en tochtig huis hebben vaker gezondheidsklachten. Bij onze meldlijn hoge energierekening komen elke dag meldingen binnen van mensen die niet meer rond kunnen komen. Tegelijkertijd bleek deze week dat Shell ruim 38 miljard euro winst maakt. Ook energiebedrijven maken wel een miljard winst per jaar. Deze winsten zouden ingezet moeten worden om onze rekeningen te verlagen. Maar ze worden verdeeld onder buitenlandse aandeelhouders. Het kabinet Rutte/Kaag geeft ook nog eens miljarden van ons belastinggeld aan commerciële energiebedrijven. Onze energie is, net als onze zorg en openbaar vervoer, geen markt maar een basisvoorziening. In 2009 is deze basisvoorziening door het toenmalige kabinet voor een appel en ei verkocht. Het wordt hoog tijd dat we deze basisvoorziening weer nationaliseren. Dan krijgen we als overheid weer zeggenschap en kunnen we de winsten inzetten voor lagere kosten voor mensen.”   

Bronnen: Persbureau ANP en SP (Volgend nieuwsbericht) »