Hoofdmenu

Te weinig ‘echte’ carnavalsmuziek in KSO Vasteloavendskonzeët

Na twee jaar gedwongen coronapauze maakten de bekende en in Parkstad zeer geliefde Carnavalsconcerten van KSO Kerkrade een herstart. Het Vasteloavendskonzeët 2023 van het Kirchroadsj Symphonie Orkés stelde ietwat teleur, in vergelijking met voorgaande edities.

 

Van de Jardemarsj de opkomst met Kerkraads nieuwe carnavalsprins en Raad van 11 tot en met ‘t Sjunste op de Welt. Met daartussen bijzondere mooie hoogwaardige muziek van het KSO-orkest onder leiding van top dirigente Manon Meijs, solisten, verrassingsacts en last but not least de onvolprezen presentator Fer Kousen.

Allias d’r Sjpasminister, die altijd opnieuw de lachspieren overuren bezorgt. Het is een succesformule die al jaren voor twee stijf uitverkochte avonden zorgt.

Het KSO schoot bij de editie 2023 door in de programmering. Het was een revue, maar geen carnavalsrevue. Te veel groepen en solisten hadden geen enkele relatie met carnaval.

 

 

 

 

 

Een Vasteloavendskonzeëte, de opmaat naar de Drei Dol Daag, mag niet goeddeels de echte mores en traditie van carnaval negeren. Je merkte het aan de reacties in de zaal. Mensen die soms verveeld en onderkoeld toekeken en beschaafd applaudisseerden. En opveerden en met volle teugen genoten bij de echte carnavalsmuziek. Humor, traditie en lokale trots zijn dan ook de kernwaarden van carnaval. Kerkrade heeft ook ruim voldoende talent en kwaliteit om het fantastisch in te vullen.

Fer Kousen redde bij de editie 2023 in feite de meubelen, Friedel d’r Sjpasminister kreeg met zijn heerlijke en spitse humor steevast de zaal plat en was alleen al het entreegeld waard. Met een fantastisch carnavalsslotakkoord zorgde het KSO, het orkest waar Kerkrade terecht TROTS op is, er uiteindelijk voor dat de bezoekers toch met een goed gevoel de zaal verlieten.  

Foto: Peter Trompetter Fotografie