Hoofdmenu

100-jarige Elly is onverminderd piep en bij de tijd

100 jaar is een gezegende leeftijd, die slechts weinige gegeven is. In Kerkrade schijnt echter een bijzonder goed leefklimaat te zijn. Na Jo Handels, op 29 januari, mocht burgemeester Petra Dassen zondag 12 februari met Elly Mulkens-Hartman opnieuw een eeuwling in Kerkrade feliciteren.

Slechts een op de acht 100-plussers in Nederland is man. Dat komt vooral door het rookgedrag van de mensen uit die tijd. Jongens gingen toen al stevig roken tussen hun twaalfde en vijftiende, vrouwen vaak pas op hun dertigste, en dan nog vaak alleen op feestjes. Uit onderzoeken blijken nog meer opmerkelijke zaken. Ze zijn oersterk. De meeste 100-plussers die covid kregen, kuchten drie keer en gingen weer door. Hun breinen zijn een stuk jonger dan je op basis van hun leeftijd mag verwachten. Ze hebben goede genen en een uitstekend afweersysteem. 100- jarigen hebben een grote gemene deler En 100 jarigen hebben één grote gemene deler: het zijn allemaal optimisten.

Sommigen hebben twee wereldoorlogen meegemaakt en nog veel meer ellende, maar ze zitten nooit bij de pakken neer. Ze zeggen altijd: ‘Morgen zal het beter zijn.” De kernmerken zijn ook naadloos van toepassing op Elly Mulkens-Hartman. Elly zag een eeuw geleden het eerste levenslicht in Dittersbach-Oberlausitz (kreis Sachsen). Kort voor de Tweede Wereldoorlog verruilde haar familie Oost-Duitsland voor Kerkrade-West.

Daar leerde Elly Kerkradenaar Henk Mulkens leren kennen. Het was liefde op het eerste gezicht. In 1945 traden ze in het huwelijk. Het echtpaar kreeg blijde gezinsuitbreiding met een dochter en een zoon. In 1979 overleed Elly’s grote liefde Henk. Maar Elly liet zich na deze mokerslag niet klein krijgen, rechtte na het verwekingsproces de rug. Tot drie jaar geleden woonde Elly nog zelfstandig, aan de Heerlenersteenweg in Kekrade. Haar geheim: “gezond leven en in beweging blijven.” Honderd jaar lentes zijn Elly dan ook beslist niet aan te zien. Ze heeft nog steeds een hoofd vol haar. Haar geheugen en gehoor zijn opmerkelijk goed. En ze komt menige dag goed met breien door. Daar is ze onverminderd een kei in.

Foto: Peter Trompetter Fotografie(Volgend nieuwsbericht) »