Hoofdmenu

Oud Roda JC- verdediger Henk Dijkhuizen op promotiekoers met Patro Eisden Maasmechelen

In de Belgische eerste nationale hielden leider Patro Eisden Maasmechelen en de nummer twee FC Luik elkaar afgelopen weekend in evenwicht: 1-1. De 3000 toeschouwers in het Patro-stadion zagen een vurig en spannend duel gekruid met tien gele en twee rode kaarten. Patro met ex-Roda JC verdediger Henk Dijkhuizen hield door de draw in het zespunten duel haar zeven punten voorsprong op de rechtstreekse concurrent uit Luik in stand. 

In de topper in het Maasland waren beide ploegen elkaar waard.  Na een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg kwam Luik diep inde tweede helft langszij. In de slotfase werd de topper ontsierd door een regelrechte aanslag.  Dijkhuizen: “Mijn ploeggenoot Yassin Gueroui incasseerde een elleboogstoot en brak daarbij zijn oogkas op drie plaatsen. In de heenwedstrijd in Luik werd ook al zijn oogkas gebroken. Echt te gek voor woorden. Dat hoort echt niet thuis op een voetbalveld. De club onderzoekt of ze nog stappen kan ondernemen. Ysain is zondagmiddag al geopereerd.“

Mede dankzij Henk Dijkhuizen heeft Patro de beste verdediging in de reeks  

In het algemeen gaat het uitstekend met Patro Eisden. Voorin vlot het, afgezien van een korte periode rond de winterstop toen beide spitsen geblesseerd waren. En de defensie met de vinnige winger  Henk Dijkhuizen (30) aan de rechterkant behoort tot de beste verdedigingen van de reeks. Al veertien keer scoorde Patro een clean sheet deze competitie. “Onze trainer/manager Stijn Stijnen is ex-doelman van het Belgische nationale team. Die laat niks aanbranden. Hij zit er bovenop. Er is geen gelegenheid om te verslappen dat is wel mooi”, vind ik.

Onze sterkte is onze mentaliteit 

Onze sterkte is ongetwijfeld onze mentaliteit. We winnen omdat we willen winnen. We beschikken over een ervaren groep en onze aanwinsten zetten grote stappen voorwaarts. De competitie is nog lang, maar ik ben ervan overtuigd dat we niet zoals eind seizoen de promotie naar het Belgische betaalde voetbal nog uit handen gaan geven. We zijn er echt op gebrand om die stap te zetten. We trainen nu vijf keer per dag vaker meermaals. Maar bij een promotie naar het betaalde Belgische betaalde voetbal  ben je ook weer echt een betaalde voetballer. Dat voelt toch anders. De wedstrijden komen op TV het is allemaal weer een stap groter dan.”.

Na de flamboyante Salar Azimi hebben nu Amerikaanse investeerders het voor het zeggen bij Patro

 “Of Patro Eisden die stap financieel en organisatorisch aankan? Jazeker.  De Amerikaanse investeerder The Common Group die vorig jaar eigenaar van Vitesse is geworden is er ook bij Patro ingestapt. Er zijn in alle opzichten grote stappen gezet. Alles is een stuk professioneler geworden. ”  De Amerikaanse zakenmannen Robert en Philip Platek die The Common Group runnen hebben bij meerdere Europese clubs een vinger in de pap, zo bleek uit onderzoek van Dagblad Telegraaf. Zo zijn de broers sinds vorig jaar eigenaar van Spezia Calcio, dat uitkomt in de hoogste Italiaanse voetbalcompetitie. Een ook hebben ze aandelen in het Deense SønderjyskE en Portugese Casa Pia AC. Ook de overname van Patro waar The Common Group de nieuwe grootaandeelhouder is past binnen de strategie van de Amerikaanse investeerders om clubs uit verschillende landen onder hun hoede te nemen.

Het niveau van Patro in vergelijking met dat van Roda JC 

Als ik het niveau van Patro vergelijk? In Nederland word technisch beter verzorgd voetbal gespeeld. Maar ik denk dat we met ons huidig team op basis van inhoud, fysiek en mentaliteit aardig zouden meedraaien in de Keukendivisie Competitie. Zeker tegen de jeugdige reserveteams van de eredivisionisten zouden we de nodig punten pakken. Van de huidige spelersgroep van Roda JC ken ik overigens niemand meer. Maar veel mensen op kantoor, de fysio etc in het stadion zijn nog steeds. Het is altijd weer leuk om die oude bekenden weer terug te zien.” 

Fotocredit: Patro Eisden  Maasmechelen