Hoofdmenu

RODA JC laat het op de Vijverberg opnieuw afweten: uitzicht op plek in de play-off neemt af na 2-0 nederlaag bij De Graafschap

Carnaval en voetbal in Limburg is al sinds jaar en dag een slechte combinatie. Roda JC stelde het carnavalszondag met een teleurstellende prestatie op de Vijverberg nog maar eens onder bewijs. Na de tweede opeenvolgende nederlaag is het uitzicht op een plek in de play-off van de Keukendivisie sterk verminderd.

 Met De Graafschap trof Roda JC een tegenstander waar vooraf alle seinen op rood stonden.     De Superboeren draaien niet en leden tegen NAC vorig week de derde nederlaag op rij. Het thuisduel tegen Roda JC was voor de nummer 14 van de ranglijst zoiets al de laatste kans voor om via de stand op de ranglijst de play-off te bereiken. De achterstand op de nummer negen (Telstar) kon dan teruggebracht worden tot zes punten.

 Roda JC, voor de start de nummer 10 op de ranglijst, was dus gewaarschuwd. De Graafschap ging zoals verwacht offensief van start. Roda zakte ver in en wachtte af, bijna met succes. De eerste echte kans was voor de Kerkradenaren, maar Postema schoot in de zevende minuut van dichtbij voorlangs. Het antwoord van de thuisploeg, die het moest stellen zonder trainer Adrie Poldervaart die in het ziekenhuis ligt en aanvankelijk ook zonder de niet fitte hoofdaanvaller Charlison Benschop, liet niet lang op zich wachten: Korte kopte langs het doel na een goede voorzet van Büttner.

Roda JC gaf daarna gaandeweg steeds minder thuis. De 1-0 zeperd bij Helmond Sport werd door trainer Edwin de Graaf (42) en enkele Roda JC spelers als een offday afgedaan. Kan gebeuren in een lang seizoen, maar niet te vaak natuurlijk, was de teneur. De zichtbare opleving van Roda na de komst van Edwin de Graaf lijkt inmiddels echter alweer voorbij. Op de Vijverberg openbaarden zich weer de aloude Roda manco’s. Te slap en niet geconcentreerd genoeg verdedigen, bijvoorbeeld. In de 28ste minuut liet Douglas zich naar een corner wel heel erg eenvoudig wegzetten. Rio Hillen kopte raak: 1-0.

Na 39 minuten leek de snelle De Graafschap buitenspeler Önal na een pass van Kaak op weg naar de tweede treffer. Maar doelman Nicolas haalde de inzet fanatisch uit de kruising en hield Roda overeind. Het bleek uitstel van executie. Twee minuten voor rust verdubbelde de Graafschap verdediger Jeffrey Fortes met een schitterende treffer de voorsprong. Fortes ving een half afgeslagen bal op en haalt met zijn ‘mindere’ linkerbeen uit vanaf randje zestien. Strak in de verre kruising: 2-0.

In de tweede helft probeerde Roda JC de bakens te verzetten. Veel balbezit maar echt iets afdwingen konden de Kerkradenaren lang niet. Na 77 minuten probeerde De Graaf het met een dubbele wissel.

Lennard Hartjes werd vervangen door Niek Vossebelt en Romano Postema door Mohamed Mallahi. De eerste kans was in dezelfde minuut echter voor De Graafschap. De net ingevallen Benschop raakte een voorzet bij de eerste paal net niet goed genoeg.

Acht minuten voor tijd kreeg Roda JC een uitgelezen kans op de aansluitingstreffer. Dylan Vente benutte hem niet. De Roda topscoorder schoot van dichtbij recht op doelman Jurus. Enkele seconden later klonk er op de Vijverberg opnieuw luid applaus. Aanvallende middenvelder Sami Ouaissa werd bij Roda JC vangen door Ted van de Pavert. De in Doetinchem geboren verdediger keerde met Roda dus even terug bij ‘zijn’ De Graafschap. Enkele seconden later had De Graafschap-spits Charlison Benschop (33) na een prachtige pass van Joel Valencia de 3-0 op de voet. Doelman Nicolas redde Roda JC opnieuw. Diep in blessuretijd een laatste kans voor Roda. Van de Pavert kopte terug op Vente. De spits kopte vervolgens recht in de handen van Jurjus. Het was illustratief voor het gebrek aan stootkracht en effectiviteit bij Roda JC. De Superboeren vierden carnaval, Roda JC was de carnavalsmood voor even grondig bedorven.    

Foto: Peter Tompetter Fotografie