Hoofdmenu

Oud-volleybal International Tim Smit uit Voerendaal twijfelt hevig over al niet doorgaan op topniveau

Jarenlang joeg Tim Smit hij met Oranje de Olympische droom na en speelde hij topvolleybal op het hoogste niveau in de internationaal gerenommeerde Belgische Euromillions Volley League. De middenman puurde er echt alles uit. Maar de inwoner van Voerendaal staat nu op een kruispunt van wegen, twijfelt hevig over al dan niet doorgaan komend seizoen. 

Via VC Voerendaal en VC Landgraaf naar prof volleyballer op het hoogste Belgische niveau en Nederlands International. De volleyballoopbaan van Tim Smit was als een volleybalsprookjesboek.  Ook voor de inwoner van Voerendaal zelf. Klap- en sluitstuk moest deelname met het Nederlands team aan de Olympische Spelen in het Japanse Tokyo worden. Maar Oranje redde het niet tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi in de Max Schmelinghal in Berlijn. De Olympische droom van Tim Smit spatte uiteen. Het leidde tot een andere mindset bij Smit. “Bij mij kwam het besef dat ik stilaan ook aan mijn maatschappelijke carrière moest beginnen denken.” 

Als vervanger van Rob Bontje naar promovendus Tectum Achel 

Tectum plukte de doorgewinterde International in 2020 weg bij topclub Lindemans Aalst, als vervanger van Rob Bontje, die naar eredivisionist VC Limac vertrok. Achel kwam met een perfecte aanbieding. Bij Achel kreeg Tim Smit ook een job als IT’er bij Mondea, het bedrijf van Achel-voorzitter Joos Gysen. Dat Achel aanzienlijk dichter bij zijn woonplaats Voerendaal ligt, was ook mooi meegenomen. Het is enkele reis zo’n 45 minuten rijden voor trainingen en thuiswedstrijden. Aalst was het minimaal het dubbele en vaak veel meer als je in Brussel in de file stond. Gelukkig had ik toen een appartement in Aalst.” 

“Het was een misvatting dat Tim Smit ging uitbollen bij Achel  

Van full prof bij het ambitieuze Lindeman Aalst, naar semiprof bij promovendus Tectum Achel. Menigeen dacht dat Tim Smit, 30 inmiddels toen, een beetje ging uitbollen. Maar de gedreven volleyballer maakte van meet af aan duidelijk dat hij de overstap naar Achel geen stap terugvond. En de tweemeterman kreeg gelijk. Tectum Achel met de ongekend gedreven vakman coach Jan Meertens uit Weert verraste vriend en vijand door ten koste van o.a. Lindeman Aalst, dat over een beduidend grotere begroting beschikt, twee openvolgende seizoenen beslag te leggen op een knappe vijfde plaats en daarmee deelname aan de kampioenspoule in de al jarenlang gedomineerd door de topploegen van Roeselare en Maaseik gedomineerde Euromillions Volley League volleybal. Het tweede vijfde plaats ticket gaf zelfs toegang tot de eerste Europese wedstrijd van Achel in de clubgeschiedenis. 

Overgangsseizoen 

Na het aangekondigde vertrek van langjarig succescoach Jan Meertens en enkele topspelers, en het afscheid van setter (spelverdeler) Tim Verschueren, de langjarig clubvedette koos voor zijn gezin, stond al voor dit seizoen vast, dat het een overgangsseizoen voor Tectum Achel zou worden. “Er is in Achel weer een leuk team in de maak maar dat gaat nog even duren, zegt routinier Tim Smit (32). Het valt ook af te lezen aan de wisselende resultaten. Na een desastreuze start zijn de resultaten stillaan beter geworden. In eigen hal verliest Achel nog steeds relatief weinig duels, maar succes in uitwedstijden was dit seizoen een rariteit.  

“Het volleyballen kost me actueel meer energie, dan dat het me oplevert”

“Het volleyballen kost me actueel meer energie, dan dat het me oplevert. Vooral het reizen wordt steeds bezwaarlijker”, bekent Tim Smit. “Ik zou graag wat meer tijd voor privé hebben. Sinds de geboorte van onze zoon Sinn op 25 oktober 2021 heeft het leven voor mij toch een andere invulling gekregen. Ik ben er nog niet uit wat ik komend seizoen ga doen. Ik ga er de komende tijd diep over nadenken. Misschien plak er nog een seizoen aan vast. Maar mogelijk ga ik ook op lager niveau spelen, of stop ik helemaal.”

“Winnen blijft niet duren” 

Als Tim Smit diep in zijn hart kijkt, zou hij eigenlijk meer tijd willen vrijmaken om met mijn gezin mijn familie en vriendinnen en vrienden wat vaker iets leuks te doen. Meer genieten dus dan alleen van het winnen van wedstrijden? “Ja, want dat winnen blijft niet duren. Of mijn besluit om al dan niet door te gaan bij Achiel consequenties heeft voor mijn baan bij Mondeo. Ik moet het daar nog over hebben met Joos Gysen, maar ik verwacht dat ik ook voor Mondeo kan blijven werken als ik stop. “  

Zaterdagavond sloot Tim Smit met Tectum Achel de reguliere competitie in stijl af met een 1-3 stuntzege in Aalst 

Met Tectum Achel speelde Tim Smit zaterdag in Aalst tegen zijn oude vereniging Lindeman Aalst. “Ook al speelt er geen enkele speler meer uit de tijd dat ik volleybalde blijft dat voor een aparte wedstrijd. Ik heb er immers jarenlang met veel succes gespeeld.” Die motivatie weerspiegelde zich ook binnen de lijnen. Achel zorgde mede dankzij een aantal killblocks en prima smashes van Tim Smit voor een stunt en sloot de reguliere competitie af met de vijfde seizoenzege: 1-3 winst.  Achel kan nu met een volle vertrouwenstank naar de Challenge Play-Off, de nacompetitie voor de drie laagst geklasseerde ploegen in de Euromillion League. Achel speelt in de nacompetitie voor klassenbehoud, maar kan opmerkelijk genoeg ook nog een gooi doen naar een Europees ticket. Dat kan omdat Roeselare en Menen de bekerfinale spelen. 

Het maakt het wik en weegproces van Tim Smit (32), over wie men in Achel onverminderd zeer tevreden, is mogelijk nog moeilijker. Zijn ouders en trouwste supporters Annette en Harm Smit voelen het ook aan. De inwoners van Voerendaal zagen dit seizoen opvallenderwijs maar relatief weinig wedstrijden van hun zoon. Maar in Aalst waren ze als morele support van de partij. Het duel waarin Achel de reguliere competitie in stijl afsloot zou dan ook zomaar een van de laatste wedstrijden op topniveau van hun zoon Tim geweest kunnen zijn.  De enige die de worstelende ster echt kan helpen in zijn besluit, is zijn levenspartner. Feilloos herkent die de rekbaarheid. 

Foto-onderschrift: Jarenlang joeg Tim Smit met Oranje zijn Olympische droom na. Zijn ouders Harm en Anette Smit waren altijd en overal van de partij.   

Foto: Prive album