Hoofdmenu

Passieconcerten in de kerk van wondermooie Landcommanderij Alden Biesen

Zaterdag 1 april (20.00) en zondag 2 april (15.00) valt er in de kerk van Landcommanderij Alden Biesen (Bilzen) te genieten van de Johannes Passion van Johan Sebastian Bach. Het oratorium, met als originele titel ‘Passio secundum Johannem’, is muzikaal fel, direct en ongepolijst. JS Bach schreef het werk in drie maanden. De première was Goede Vrijdag 1724 in de Nicolaïkirche in Leipzig. Tot aan zijn dood bleef Bach, zowel liturgisch als muzikaal, aan het meesterwerk sleutelen. 

Een Messias en dus geen lijdenspersoon 

In de Johannes Passion volgt genie Bach vrijwel letterlijk de teksten van het evangelie volgens Johannes, die zijn meester als een koning en een triomfator omschrijft. In de Johannes Passion is Jezus dan ook een Messias en geen lijdenspersoon. En dat horen we meteen in het openingskoor van Organum Alden Biesen, onder leiding van de gerenommeerde dirigent en organist Luc Ponnet.    

Weetje

Johann Sebastian Bach heeft officieel geen opera’s geschreven. Toch beweren muziekwetenschappers dat de Johannes Passion wel degelijk een opera is. Het werk herbergt een overvloed aan drama, is fel maar tegelijkertijd heel intiem en bovendien ook theatraal. In sommige koordelen wordt er geschreeuwd en gescholden. Typische ingrediënten voor een opera toch?

Organum Alden Biesen 

Het concert wordt georganiseerd door vzw Organum Alden Biesen, dat in 1998 werd opgericht als een platform voor het regelmatig bespelen van het Van Peteghem-orgel in de kerk van Alden Biesen. De concertactiviteiten zijn inmiddels niet meer weg te denken het Euregionale cultuurleven. Elk jaar worden minstens vijf producties gerealiseerd, gespreid over het concertseizoen. 

Tickets voor de Passieconcerten zijn verkrijgbaar via http://www.organum-aldenbiesen.be/ of info@organum-aldenbiesen.be 

Tip: Wees er snel bij want de ervaring leert dat de concerten snel uitverkocht zijn  

.