Collin van Eijk kan zijn tong weer uitsteken naar tegenstanders

Wie erbij was op sportpark De Dem in Hoensbroek op 4 december staat het angstaanjagende moment nog steeds op het netvlies gebrand. Tijdens de derby tussen EHC en VV Schaesberg doet de thuisploeg er in de slotfase alles aan om de 1-2 achterstand te egaliseren en alsnog een verdiend punt uit het vuur te slepen. Een hoekschop in de laatste minuut lijkt de laatste gelegenheid. Ook EHC-doelman Collin van Eijk meldt zich in de frontlinie. Als de corner voor het doel wordt geslingerd volgt een frontale botsing tussen VV Schaesberg doelman Carlo Collombon en Collin van Eijk. De EHC- aanvoerder blijft KO en hevig bloedend op de grasmat liggen.

Paniek

De paniek is zichtbaar bij teamgenoten en tegenstanders. Na een behandelperiode weigert de boomlange EHC-doelman om van het veld te worden gedragen. Op eigen kracht wankelt hij zichtbaar groggy naar de kant. Het bloed stroomt uit zijn mond en over zijn shirt. In de kleedkamer blijkt nog nadrukkelijker de ernst van de situatie. Bij de botsing heeft Collin van Eijk een stuk van zijn tong gebeten. Daarnaast heeft hij een fikse wond in de binnenkant van zijn wang. Het levert hallucinerende beelden op, die thuis en uitploegspelers doen huiveren.

De 31-jarige Heerlenaar wordt naar het ziekenhuis vervoerd, waar de tong wordt gehecht en ook andere reparatiewerkzaamheden in zijn mond worden verricht. “Ik heb vier weken lang niet fatsoenlijk kunnen eten. En ook andere tongstrelende activiteiten heb ik helaas moeten missen”, dolt Collin van Eijk. De boomlange doelman heeft weer zijn branie en bluf weer terug. En de rap van de tongriem gesneden Heerlenaar kan inmiddels ook weer provocerend zijn tong uitsteken naar tegenstanders.

Collin van Eijk laat ook in het doel de rolluiken omlaag

Op 5 februari maakte de goalie in het thuisduel tegen Someren (0-0) zijn rentree bij EHC, toen afgedaald tot rode lantaarndrager in de eerste klasse C. Met twee winterversterkingen in het team en Collin van Eijk onder de lat verloor het team van Eric van der Luer daarna geen wedstrijd meer. EFC uit (1-1), De Ster uit (2-3), Volharding thuis (3-1) SC Susteren uit (1-2) en afgelopen zondag 3-1 thuiswinst in de derby tegen Chevremont. Het door menigeen al afgeschreven EHC ontsteeg voor het eerst sinds de vierde speeldag de degradatieplaatsen. De ervaren Collin van Eijk in het dagelijks leven samen met zijn vader Roger werkzaam als rolluiken en zonweringsmonteur en vloerenlegger weet dan ook hoe je ook in het doel de rolluiken dicht maakt.

Met negentien debuut in de hoofmacht van Roda JC   

Klasbak Collin van Eijk kreeg net als zijn oudere broer Kay (doelman van Heksenberg/NEC) de keepershandschoenen quasi in de wieg gelegd door vader Roger, langjarig doelman van NEC ’92. In de jeugd van NEC werd hij als snel gescout door Roda JC. In Kerkrade kreeg hij op 18-jarige leeftijd zijn eerste profcontract. Op 10 april 2011 debuteerde de doelman op negentienjarige leeftijd in de hoofdmacht van Roda. Tegen FC Twente moest hij invallen voor de van het veld gestuurde Mateusz Prus. De echte doorbraak bij Roda JC bleef daarna om meerdere redenen uit. In het seizoen 2011-2012 stond Van Eijk onder contract van MVV Maastricht. Daarna vervolgde hij zijn weg dicht bij huis bij toenmalig hoofdklasser EHC. In de winterstop vervolgde de doelman van het Nederlands amateurelftal zijn weg als semiprof bij het Belgische Spouwen-Mopertingen.

Na afgescheurde kruisband lang buitenspel

Van 2017 tot 2020 speelde Collin van Eijk opnieuw voor EHC. Als uitvloeisel van een afgescheurde kruisband stond de familievader negen maanden buitenspel. Het Belgische Eendracht Tiemen bood hem desondanks lucratieve condities voor een wissel. De lokroep van EHC bleek uiteindelijk echter toch groter. Bij EHC voelt de ranke en boomlange zich het meest op zijn plaats. Het is ook het beste te combineren met zijn gezin en zijn fysiek zware en drukke werkzaamheden. Een extra pluspunt is dat EHC met co-trainer Hans Spillmann een van Limburgs beste keeperstrainers in huis heeft. Van Eijk benadert inmiddels dan ook weer zijn oude topniveau. En in Hoensbroek zijn ze maar wat blij dat een van Limburgs beste amateurkeepers onder de lat hebben.

Foto: Peter Trompetter Fotografie