Laatste week van grensverleggend schrit_tmacher Festival: niet te missen dansvoorstellingen

Met nog ruim een week te gaan tot het einde van schrit_tmacher just dance! op zondag 2 april, kunnen dansliefhebbers zich verheugen op nog een aantal voorstellingen die zeker de moeite waard zijn. Met onder andere werk van bekende namen en gezelschappen zoals Crystal Pite en NDT 2, alsook werk van aanstormend talent als Édouard Hue en Jennifer Romen. Bezoekers wordt aangeraden om hun tickets voor de laatste voorstellingen van schrit_tmacher snel aan te schaffen, aangezien de beschikbaarheid beperkt is.

Crystal Pite’s meesterwerk Revisor komt naar Theater Heerlen

Een van de voorstellingen die zeker de moeite waard is om te bezoeken tijdens het schrit_tmacher Festival, is Revisor van Crystal Pite, samen met haar gezelschap Kidd Pivot uit Canada. Pite, tevens associate choreograaf bij Nederlands Dans Theater, oogstte in 2012 al veel lof met haar werk Dark Matters tijdens het festival. Revisor, een hybride productie op het snijvlak van dans, theater en beeldende kunst, heeft in 2022 de prestigieuze Olivier Award voor Beste Nieuwe Dansproductie gewonnen. De voorstelling, die op dinsdag 28 en woensdag 29 maart te zien zal zijn in Theater Heerlen in de RABOzaal, is gebaseerd op de klassieker van Gogol uit 1836 en laat op scherpzinnige wijze de kritiek van Pite en toneelschrijver Jonathan Young op de samenleving zien. Dit is een unieke kans om dit meesterwerk van een van de meest vooraanstaande choreografen ter wereld te zien in de Euregio. Tip: Pite zal zelf ook aanwezig zijn in Heerlen en zal na afloop van de voorstelling deelnemen aan een nagesprek waarin ze meer over haar werk vertelt.

Climb the sky: NDT 2 presenteert inspirerend drieluik van meesterwerken

Crystal Pite staat niet alleen met haar eigen gezelschap op schrit_tmacher Festival, maar ook vanuit haar functie als associate choreographer bij het Nederlands Dans Theater. De jonge dansers van NDT 2 brengen op zaterdag 1 april 2023 in Theater Heerlen (RABOzaal) een drieluik van voorstellingen genaamd Climb the sky. NDT 2 trapt het drieluik af met Ten Duets on a Theme of Rescue (2008) van de gerenommeerde Pite. Daarop volgt een wereldpremière van de Franse choreograaf Noé Soulier, waarin hij de manier onderzoekt waarop we gebaren waarnemen en interpreteren. Tenslotte brengt de Zweedse choreograaf Johan Inger Out of Breath (2002) ten tonele, een werk over de viering van leven en dood.

Beaver Dam Company en Édouard Hue onderzoeken motivatie binnen groepen in All I Need

Van donderdag 23 maart 2023 tot en met zondag 26 maart 2023 is de Fabrik Stahlbau Strang Aken het toneel voor de bijzondere dansvoorstelling All I Need van Beaver Dam Company en choreograaf Édouard Hue. Geïnspireerd door de actuele ontwikkelingen op het wereldtoneel onderzoekt de voorstelling de motivatie binnen een groep en de vraag of het mogelijk is om de koers te wijzigen voordat onze gemeenschap uit elkaar wordt gereten. De choreografie belooft een complexe en intrigerende voorstelling te worden met lichamen die uit elkaar dreigen te barsten van energie, ongeduld en woede.

Een ontroerende en tot in de puntjes uitgevoerde coming-of-age dansvoorstelling

Naast beroemde gezelschappen biedt schrit_tmacher ook kansen aan jonge, talentvolle choreografen. Op zondag 2 april presenteert het festival in Delusion, een coming-of-age dansvoorstelling van choreografe Jennifer Romen. Jennifer Romen sluit tijdens schrit_tmacher de tournee van Delusion af met een uitverkochte voorstelling in Theater Kerkrade! Deze visueel indrukwekkende voorstelling in drie delen neemt het publiek mee op een reis van adolescentie naar volwassenheid, met dans, illusie en licht. Romen, die bekend is geworden via internationale danscompetities en televisieprogramma’s zoals NBC’s World of Dance, volgde een onconventionele route naar het theater. Voorafgaand aan de (uitverkochte) voorstelling is er een workshop waarvoor geen danservaring vereist is van 13:00 tot 14:30 uur in de MFzaal van het theater.

Filmprogramma: van spraakmakende dansfilms tot kunstenaarsstatements tijdens SIDETALK Movies

schrit_tmacher presenteert naast alle voorstellingen een gevarieerd filmprogramma tijdens het festival. Op zaterdag 1 april vindt het SIDETALK Movies evenement plaats, waarbij kunstenaarsstatements en de relatie tussen dans, kunst en emotie centraal staan. Met onder andere Charlotte Dumas, Dalton Jansen en Martine Dekker. Daarnaast heeft schrit_tmacher samen met Filmhuis de Spiegel de meest spraakmakende dansfilms geprogrammeerd, waaronder Ailey en El Circulo. De documentaire Ailey, geregisseerd door Jamila Wignot, vertelt het verhaal van Alvin Ailey, de belangrijkste choreograaf van Amerika en oprichter van het wereldberoemde Alvin Ailey American Dance Theater. De film zal te zien zijn op maandag 27 maart in Filmhuis De Spiegel. El Circulo (A Circle of Men), geregisseerd door Álvaro Priante en Ivan Rioz, is een ongemakkelijk en ongecensureerd portret van een desconstructieproces dat de mannelijkheid ter discussie stelt. Deze film zal eveneens te zien zijn in Filmhuis De Spiegel op donderdag 23 maart en zondag 2 april.

Tickets zijn verkrijgbaar via schrittmacherfestival.com.

schrit_tmacher just dance!

28 februari t/m 2 april 2023 in Heerlen (NL), Kerkrade (NL), Aken (DE) en Eupen (BE).

Meer informatie en tickets via schrittmacherfestival.com.

 Beeld: https://we.tl/t-m3lyhCOd1s

Redactie van Parkstad Actueel/ Ton Reijnaerts

Foto: schrit_tmacher Festival