Waarom wordt infraroodverwarming steeds populairder?

Infraroodverwarming is een moderne, recente technologie, met een totaal ander verwarmingsconcept dan traditionele radiatoren en cv-ketels. Het is een energiezuinige en effectieve manier om warmte te leveren door middel van infrarode straling. Het wint dan ook snel aan populariteit vanwege deze voordelen. Maar hoe werkt dit precies, en waar is de populariteit vervolgens aan te danken?

Wat is infraroodverwarming?
Infraroodverwarming is gebaseerd op het principe van infrarode straling, vergelijkbaar met de warmte die je voelt van de zon. Infraroodpanelen en -stralers verwarmen niet de lucht zoals traditionele verwarmingsmethoden, maar ze verwarmen direct de objecten en mensen in de ruimte. Dit betekent dat de warmte direct wordt ervaren, zonder dat er warmte verloren gaat aan het opwarmen van de lucht. Infraroodverwarming kan worden toegepast in verschillende vormen, zoals infrarood radiatoren, plafondpanelen, wandpanelen, vloermatten, stralers, en zelfs spiegels.

Hoe werkt infraroodverwarming?
Infraroodverwarming werkt op basis van elektromagnetische straling. De infraroodstraling wordt uitgezonden door de verwarmingspanelen en wordt geabsorbeerd door objecten en oppervlakken in de ruimte. Zodra de straling wordt geabsorbeerd, wordt het omgezet in warmte. Deze warmte wordt vervolgens geleidelijk afgegeven aan de omringende lucht, waardoor een gelijkmatige temperatuur in de kamer ontstaat.

De populariteit van infraroodverwarming
We hebben gezien wat infraroodverwarming precies is, maar waarom is het in de afgelopen jaren zo toegenomen in populariteit? Allereerst komt dat omdat het energiezuinig is, omdat het alleen de objecten en mensen in de ruimte verwarmt, zonder warmteverlies aan de lucht. Hierdoor wordt er minder energie verspild. Met de hoge energiekosten tegenwoordig is dit voor veel mensen een investering die het waard is.
De panelen kunnen daarnaast aan de muur of aan het plafond gemonteerd worden, waardoor ze geen extra ruimte innemen. Dit maakt ze ideaal voor ruimtes met beperkte ruimte. Ook vereisen ze weinig tot geen onderhoud, in tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen die regelmatig onderhoud en reparaties nodig hebben. Ze zijn bovendien erg veelzijdig. Zo kunnen ze worden toegepast in verschillende soorten ruimtes, van woningen tot kantoren, magazijnen en zelfs buitenruimtes.
Als laatste is infrarood ook goed voor onze gezondheid. De straling helpt namelijk de bloedcirculatie te verbeteren, spieren te ontspannen en kan verlichting bieden bij spier- en gewrichtspijn. Dit kan bijvoorbeeld ouderen enorm helpen.

Met infraroodverwarming kunnen huiseigenaren dus genieten van efficiënte en comfortabele verwarming in ruimtes. Het is duurzaam, en bespaart energiekosten. Dit is waarom veel mensen kiezen om hun radiatoren te vervangen door dit alternatief, en het zal in de toekomst alleen maar toenemen.

Foto: Adobe Stock