Smash Into Pieces

Hoewel Weert geen Parkstad is, is de Bosuil op een kleine 45 min rijden een prima locatie om te genieten van interessante bands. Zondag 19 november was het de beurt aan de Zweedse elektro Rock band “Smash Into Pieces”, die de Bosuil in Weert letterlijk en figuurlijk in vuur en vlam zette.  Vorig jaar December beloofde de band om terug te komen naar de Bosuil en nog geen jaar later hebben zij hun belofte ingelost. Dit keer met nog meer fans dan vorig jaar in de zaal en dat voor een concert op een druilerige zondagnamiddag in november. Met nog de aantekening dat zij op zaterdagavond voor een uitverkocht “Doornroosje” in Nijmegen speelden en maandagavond 20 november in een uitverkochte Melkweg.

Smash Into Pieces

Stipt om 17 uur was het tijd voor “Smash Into Pieces”. APOC DJ, de apocalyptische DJ/Drummer/ bandleader en Superhero van Smash Into Pieces verscheen op het led scherm met zijn “Arcadia” intro. APOC DJ, draagt een led-masker en is verder geheel in Star Wars “Kylo Ren” stijl gekleed. Onbekend is wie hij is, maar dat is onderdeel van de gehele show en act.  Zodra APOC plaatsnam  achter de drums, betraden de gitaristen Emanuel (tijdelijke vervanger van Benjamin Jennebo) en Per Bergquist het podium. Zodra daarna de eerste tonen van “Flow” klonken, volgde als laatste de zanger Chris Adam Hedman Sörbye. Vanaf dat moment werd het publiek getrakteerd op ronkende gitaren en een geweldige vuurshow.

Smash Into Pieces

Hoewel Smash Into Pieces geen vuur nodig heeft om de zaal plat te spelen met haar mix van metal en electro/EDM, gaf dit zeker een extra dimensie aan het optreden. Smash Into Pieces wist de bezoekers gedurende een bijna vijf kwartier durende set omver te blazen. Rust momenten waren er nauwelijks, wel kwam APOC achter zijn drumstel vandaan om een t-shirt het publiek in te gooien. Tevens heeft APOC nog een moment of fame tijdens een korte indrukwekkende drumsolo, zodat Chris Sörbye even adem kon halen. 

Smash Into Pieces

Hoewel APOC DJ de bandleader volgens de website is, is frontman en zanger Chris Sörbye degene die de microfoon heeft om zijn boodschap over te brengen. Chris heeft een bijzonder herkenbaar stemgeluid, maar is vocaal ook sterk en zeer divers.  De band wordt dan ook vaak vergeleken met Linkin Park en Chris’ stemgeluid ook met het geluid van wijlen Chester Bennington. Dat Chris Sörbye meerdere stijlen aankan, van grunge tot gevoelig komt zeker naar voren bij de gehele setlist, die gaat namelijk van hard zoals bij “Flow” en  “Glow in the dark” tot  gevoelig en zacht bij de cover “Mad world”.  Het publiek werd ook nog getrakteerd op een speciale versie van “Boomerang” waar Susanna van Cyan Kicks het podium op vloog om Chris vocaal bij te staan. Dat maakte het feestje compleet en de vele Smash Heads (fans van Smash into Pieces), die omdat het concert zeer vroeg begon ook bestond uit kinderen, genoten met volle teugen. 

Smash Into Pieces

De enige twee minpunten van het optreden waren wellicht dat er weinig interactie met het publiek was en het slechte geluid aan het begin. Chris Sörbye sprak nauwelijks tussen de nummers, waardoor het leek of hij de bus nog moest halen omdat de nummers elkaar in rap tempo opvolgden op. Pas op het einde nam de zanger een moment de tijd om het publiek meer persoonlijk toe te spreken, met name over de oorlogen in deze “Mad World”.  

Smash Into Pieces

Als afsluiter werd de inzending van “Melodifestivalen” de Zweedse voorronde van het songfestival ten gehore gebracht. Smash Into Pieces kwam met de nummer tot in de finale, maar moest het helaas afleggen tegen onder andere de winnares van afgelopen jaar Loreen. 

 “Six feet under”, de inzending van Smash into Pieces werd echter door de aanwezige bezoekers zeer gewaardeerd en had het ook in Liverpool vast goed gedaan. Kortom een geslaagde zondagmiddag voor liefhebbers van electro/EDM Rock!

Foto en Tekst: Daniel Frissen