Impuls voor cultuur en natuur in Limburg door het Cultuurfonds Limburg Het Cultuurfonds Limburg investeert dit kwartaal met ruim € 260.000 in 75 cultuur- en natuurprojecten

Cultuur en natuur in Limburg kregen in het eerste kwartaal van dit jaar een mooie impuls van het Cultuurfonds. Er werd met € 266.845 geïnvesteerd in maar liefst 75 cultuur-, en natuurprojecten. Hieronder lichten we enkele opvallende projecten toe. De volledige lijst met toekenningen zie je via deze link:

https://www.cultuurfonds.nl/toekenningen?provincie=Limburg&vergaderdatum=2024-03-15 https://www.cultuurfonds.nl/toekenningen?provincie=Limburg&vergaderdatum=2024-03-29

LOU

De muziektheatervoorstelling voor kinderen vanaf 10 jaar is gebaseerd op het gelijknamige boek van Armand Houben. Dat vertelt over wat die grote mensen oorlog van 1940 – 1945 doet met het kleine leven van de zesjarige Lou Wijngaard, een joods jongetje uit Zuid- Limburg. In de voorstelling zien we een kleine Lou en een grote Lou, die over veel vragen heeft nagedacht: heb je in een oorlog alleen maar vrienden en vijanden? Blijven vrienden altijd vrienden? Kunnen vrienden ook vreemden worden? Er zijn er die hun leven voor je op het spel zetten. Zouden wij dat durven en doen voor de grote en kleine Lou’s van nu?

Het realisme van het theatraal gemaakte verhaal sluit aan bij de denkwereld van 10 tot 12 jarigen. Een app voor een audiotour door de stad, is voor alle scholen beschikbaar. In samenwerking met Kaleidoscoop en de Rijke Schooldag ontwikkelt men twee eigen lessenreeksen voor scholen. De muziektheatervoorstelling LOU wordt uitgevoerd tussen 8 april en 13 oktober 2024 op diverse plekken in Zuid-Limburg.

Stichting Boven Water Muziektheater ontvangt een bijdrage van € 8.000, waarvan € 6.500 uit het PARIPAHO Fonds.

Intro in Situ

Stichting Intro in Situ ontvangt een bijdrage van € 10.000 voor de extra programmering in Heerlen en Maastricht. Het programma bestaat onder andere uit workshops en interactieve performances, zoals ‘Dag van de Componist’, een online klankwandeling van Mike Kramer over een historisch aspect uit de Maastrichtse geschiedenis, ‘Deflection’ van Paul Devens: een robotisch slagwerk-ensemble waar het publiek doorheen kan lopen en workshops en een interactieve klankinstallatie van Kaspar König. Verder wordt een prominente rol geboden aan jonge makers om zich te presenteren aan een breed publiek tijdens de concertreeks ‘Get Ready for Take-off’.

Tijdens het educatieve programma worden een viertal makers ondersteund om op langere termijn projecten van grotere omvang te realiseren. Bij ‘Toekomst voor jonge makers’ in Maastricht slaat men de handen ineen met Videopower waarbij jonge filmmakers en componisten elkaars werk en ideeën kunnen delen.

Tijdens het PAS Festival zal componiste J. Warren in het Natuurhistorisch museum een educatief-muzikale performance verzorgen over haar onderzoek naar de Mosasaurus. Betrokken zijn onder andere New Music NOW, CoMa Maastricht, Conservatorium, Kamerkoor Maastricht, Ensemble 88, Studium Generale Maastricht University en Kool Cult. Het project loopt van 14 juni tot en met 31 december in Heerlen en Maastricht.

Ik Ben Hier, in Maastricht

Stichting Hertog Zout ontvangt een bijdrage van € 9.000 voor het interactief theaterproject ‘Ik Ben Hier’ in co-creatie met nieuwkomers. Het project heeft als doel het verlagen van de drempels voor cultuurparticipatie onder nieuwkomers. Door ze actief te betrekken en hun verhalen centraal te stellen kan er meer begrip en verbinding tussen deze nieuwe Maastrichtenaren en Maastrichtse bewoners zonder vlucht achtergrond ontstaan. Het project bestaat uit theatertrainingen & co-creatie voor 20 nieuwkomers en een interactieve theatervoorstelling in de openbare ruimte in Maastricht. Het publiek wordt langs diverse locaties geleid waar optredens plaatsvinden en sluit af in de Bordenhal met een dialoog.

Er wordt onder andere samengewerkt met Stichting Trajekt, Stichting Wereldwijd, Toneelgroep Maastricht en Cultuurmakers.
De voorstellingen zijn gepland van 18 september tot en met 29 september.

Een nieuw CultuurFonds op Naam: het Kieëszek Fonds

Het Cultuurfonds investeert in cultuur en natuur mede dankzij zogenaamde CultuurFondsen op Naam. Deze fondsen ontstaan bijvoorbeeld uit nalatenschappen maar steeds vaker ook bij leven. Zo is per 1 januari van dit jaar het Kieëszek Fonds opgericht. Zij willen bijdragen aan culturele projecten in de provincie Limburg, met het accent op (hafabra)muziek en theater. Gericht op zowel jeugd als volwassenen met de nadruk op amateur-beoefenaars. Het gaat om projecten die verbinding, educatie en talentontwikkeling bevorderen.

Dankzij hun bijdrage kon dit kwartaal het literair muziekspektakel Naozomerzjwijmel van Philharmonie Maasniel en het project Grenzeloos Cultuurmaken van Stichting Stimulans Venlo op een bijdrage rekenen.

Over het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds Limburg is een van de twaalf provinciale afdelingen.
Het Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 40 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het koninkrijk en in Suriname. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij, van onze schenkers en donateurs en samen met onze partners.

Bron: Cultuurfonds Limburg