“Nederlandse speelfilm Stoffig Licht doet wat je van een Hollywood film verwacht, maar zonder Hollywood-budget”

Na een draaiperiode van meer dan twee jaar is de avondvullende speelfilm Stoffig Licht volledig opgenomen en gemonteerd. Afgelopen week vond een testvertoning plaats in het iconische Royal Theater in Heerlen. De reacties waren eensgezind: ongelofelijk dat dit zonder Hollywood-budget is neergezet.

Stoffig Licht vertelt een meeslepend verhaal over binnenlandse migratie, gebaseerd op waargebeurde verhalen. Een Drents gezin wordt in de jaren ’50 geconfronteerd met het verdwijnen van de veenkoloniën. Vader Derk (gespeeld door Nick Kamerling, uit Zuidlaren) en moeder Aaltje (gespeeld door Rianne Peterson uit Assen) besluiten met hun twee kinderen naar Zuid-Limburg te verhuizen, op zoek naar een nieuw bestaan. 

In Limburg werkt Derk diep onder de grond in de steenkolenmijnen, terwijl Aaltje haar weg moet vinden in een wereld gedomineerd door de macht van de kerk en de mijnen. Als protestantse gezin in een overwegend katholieke omgeving staan hun eigenwaarde en zelfbeschikkingsrecht onder druk. Die strijd tegen de omstandigheden vormt de kern van dit aangrijpende drama.

Meer dan 60 draaidagen waren nodig om het verhaal van Derk en Aaltje naar het witte doek te brengen. In Drenthe was het productieteam onder andere actief in Assen, monumentendorp Orvelte, Coevoorden en op de Drentse Aa. 

Een nieuwe ronde crowdfunding

Al in 2020 startte Upendi, het productiebedrijf achter Stoffig Licht, een crowdfundingcampagne om de productie van de film van de grond te krijgen. Nu de film is opgenomen en gemonteerd, is een tweede crowdfunding nodig om de film naar een nog hoger niveau te tillen. Nieuwe fondsen zullen worden ingezet voor het componeren van unieke filmmuziek en voor special effects. Zo zijn er bijvoorbeeld scènes waarin moderne elementen uit het beeld moeten worden verwijderd om niet af te leiden van het verhaal dat grotendeels afspeelt in de jaren ’50. 

Regisseur Maarten Diederen: ‘We zijn op zoek naar steun van het publiek om deze laatste stappen van Stoffig Licht te financieren en nodigen iedereen uit om deel uit te maken van onze bijzondere reis. Zowel kleine als grote donaties zijn van harte welkom en zullen bijdragen aan het uiteindelijke succes van de film!’

Voor elke bijdrage, groot of klein, krijgt een donateur een passende tegenprestatie. De tegenprestaties zijn toepasselijk vernoemd naar verschillende functies binnen de mijnwereld. Zo levert een donatie van € 25,- de titel ‘Schiethouwer’ op en mag iemand die € 250,- doneert zichzelf ‘Meesteropzichter’ noemen.

Als Stoffig Licht uiteindelijk het daglicht ziet, zal de film ook in Drenthe worden vertoond. Donateurs worden op de hoogte gehouden over vertoningen. 

Wie wil bijdragen aan dit stukje Drents-Limburgse filmhistorie, gaat naar www.stoffiglicht.nl.

Bron: UPENDI FILM