Dakterras creëren in Groningen, de aandachtspunten

Waar de provincie Groningen vooral groen en kaal aandoet, is het in ‘stad’ Groningen – zoals Groningers dat noemen, een drukte van jewelste. Groningen is een studentenstad natuurlijk – dat valt uiteraard direct op aan de vele terrassen en horecagelegenheden, waar jong volk vertoeft en er vele student gebouwen zijn. Maar Stad is meer dan dat. Groningen vernieuwt in rap tempo. Zo heeft het oude voetbalstadion van FC Groningen (Oosterpark stadion) plaats moeten maken voor nieuwbouw, is Euroborg ontstaan en vele nieuwbouwprojecten zoals bij de Boterdiep.

Groningen is verhipt en vernieuwd, maar aan ruimte komt steeds meer gebrek in en rond Stad. Een logisch gevolg is de behoefte aan dakterrassen. Maar hoe zit dat, kun je dat zomaar aanleggen en wat zijn de aandachtspunten?

Dakterras aanleggen in Groningen stad

Is de ruimte er, is er een deel plat dak aanwezig, dan moet de belastbaarheid daarvan berekend worden en mag er geen beschadiging aan het dak ontstaan. Natuurlijk moet er eerst een omgevingsvergunning bij de gemeente Groningen aangevraagd worden en moeten omwonenden akkoord gaan met het dakterras, voordat er actie ondernomen kan worden. Bij de aanvraag van een dakterras groningen kan het bedrijf wat dit aanlegt de zorg voor een vergunning uit handen nemen – en dát is heel fijn. Want het aanvragen van een vergunning is soms een lastig karwei.

Een dakterras is dus niet zomaar aan te leggen. De volgende punten zijn van belang:

  • Regel de omgevingsvergunning met de gemeente Groningen, of doe dit via de leverancier
  • Veiligheid is van groot belang, het dakterras moet voldoen aan veiligheidsmaatregelen, zodat vallen niet mogelijk is
  • Het dak moet geschikt zijn voor de aanleg van een dakterras
  • Laat het dakterras aanleggen door een professionele partij, zodat er gebruik wordt gemaakt van geschikte materialen en de afwatering geen schade kan maken aan het dakterras
  • Een dakterras zorgt bij koopwoningen doorgaans voor een waardevermeerdering van de woning, alleen al dat aspect is interessant, naast alle comfort die het biedt.

Geen ruimte voor een dakterras?

Wie niet over de luxe beschikt om een dakterras te kunnen aanleggen kan andere opties in overweging nemen. Te denken valt aan het opknappen van het huidige balkon. Steden als Groningen, waar balkons soms al bijna een eeuw oud zijn, of waar balkons in de jaren 50 zijn aangelegd, kunnen lelijk beschadigd zijn door betonrot. In dat geval moet er eerst herstel plaatsvinden; betonrot herstellen laat je door een gespecialiseerde partij uitvoeren. Dit aangezien er ingegrepen moet worden in de fundering van het balkon, en de veiligheid van het balkon gewaarborgd moet blijven.

Herstelwerkzaamheden balkon

Blijf niet zitten met betonrot aan het balkon, het is doodzonde om het balkon niet meer te gebruiken omdat het in een vergane, en gevaarlijke staat verkeert. Betonrot is te herkennen aan de poreuze staat, aan ernstige verwering en donkere plekken; het balkon is dan niet meer strak, maar deels afgebrokkeld aan alle kanten. Een herstelbedrijf zal deze delen weghalen tot aan het stuk wat nog intact is, vanuit daar wordt gewerkt aan een nieuwe betonlaag.