Veel voorkomende lichamelijke klachten zijn pijn in de bovenarm en bovenbeen. Ze kunnen op tal van manieren zijn ontstaan, denk aan overbelasting van het arm bijvoorbeeld, een slijmbeursontsteking, verkeerde bewegingen of repetitieve bewegingen. Een fysiotherapeut kan over het algemeen de klachten snel in kaart brengen. Mochten er vermoedens zijn dat er andere lichamelijke aandoeningen in het spel zijn, dan zal de fysiotherapeut de patiënt altijd doorsturen naar de huisarts.

Vergoeding fysiotherapeut bij zorgverzekering

Wat fysiotherapeuten nogal eens aantreffen is dat mensen te lang blijven doorlopen met kwalen, dit kan ook zijn doordat men bang is dat de fysiotherapeut hen geld gaat kosten. Maar de meeste patiënten hebben minstens 10 fysiotherapiebehandelingen per jaar in hun zorgverzekeringspakket zitten. Controleer bij klachten, zoals het veelvoorkomende pijn in bovenarm, dus altijd over de hoeveelheid behandelingen waarover u beschikt in uw zorgpakket. De ziektekostenverzekeraar verrekend doorgaans direct de kosten met de fysiotherapeut, als patiënt zult u dus over de afhandeling van de kosten meestal geen factuur ontvangen, tenzij u het aantal gedekte behandelingen per jaar overschrijdt, dan betaalt u de kosten hiervoor zelf.

Behandeling pijn bovenarm

Pijn in de bovenarm is de hele dag voelbaar, maar vooral bij bewegingen waarbij de bovenarm wordt gebruikt. De eenvoudigste zaken kunnen al pijn veroorzaken, zoals het optillen van de bovenarm om iets te pakken of te dragen. Deze hinderlijke pijn moet onderzocht worden door een fysiotherapeut, deze kan vaststellen of er een ontsteking in het spel is, of dat het zenuwpijn betreft.

De fysiotherapeut zal met de patiënt allerlei oefeningen doornemen die de patiënt dagelijks thuis kan uitvoeren, maar ook kan kneden en masseren een onderdeel van de behandeling zijn. Het is doorgaans de bedoeling dat je als patiënt actief thuis meewerkt aan de behandeling. De behandeling bestaat uit wekelijkse afspraken en een doortastend behandelplan.

Behandeling bij pijn in het bovenbeen

Pijn in het bovenbeen ontstaat vaak na intensief sporten, we krijgen dan doodeenvoudig spierpijn, wat meestal na een aantal dagen wegtrekt. Een heel andere pijn in het bovenbeen is een ijsbeentje, ofwel paardenkus. Wie een zeurende pijn heeft opgelopen in het bovenbeen, kan een spierkneuzing hebben opgelopen. Dit kan felle pijn met zich meebrengen, zeker bij traplopen, fietsen, of bij zittende/ opstaande bewegingen. Het lichaam heeft namelijk op de specifieke plek een ontsteking ingezet. Het is belangrijk om bij een paardenkus (meestal ontstaan door een harde botsing tegen het bovenbeen tijdens sporten) in beweging te blijven.

Rustig de tijd nemen bij een paardenkus