Extinction Rebellion deelt gratis kleding uit in Heerlen, Maastricht, Sittard en Venlo Met gratis tweedehands kleding protesteerde Extinction Rebellion (XR) dit weekend opnieuw tegen de mode-industrie.

Fast Fashion? Nee: Guerrilla Fashion

Op Zaterdag en Zondag konden klanten van onder andere Zara (Maastricht), Primark (Venlo), We en New Yorker (Heerlen) gratis ‘preloved’ kleding meenemen. H&M was in alle drie de steden plus Sittard doelwit van de activisten, die onopvallend naar binnen glipten om de winkelcollecties op te vrolijken.
De actie heet ‘Guerrilla Fashion’ (GF) vanwege het heimelijke karakter. De geel-gekleurde GF labels met de tekst ‘
Neem mij mee!’ doken op in menig kledingrek – tot plezier van het winkelend publiek.
Geen grap, echt gratis? Ik trek het gelijk aan!

J’accuse op nationale schaal

Het is een sympathiek, publieksvriendelijk initiatief. De aanleiding is minder leuk.

XR houdt de winkelketens verantwoordelijk voor klimaat- en milieuschade en vestigde daar opnieuw de aandacht op. Dit keer in maar liefst 27 steden en meer dan 70 winkels. Ook over de grens: in Duitsland sloot München aan. Eerst Nederland en dan Europa?

Is helaas nodig – de mode-industrie is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en dus voor de opwarming van de aarde. Dat is vergelijkbaar met de hele Europese Unie.’
Dat is niet alles:
Ondanks alle groene praatjes tekent de mode-industrie voor een vijfde van het afvalwater dat wereldwijd geloosd wordt. Voor een derde van de microplastics in oceanen. Bij de productie van Fast Fashion worden werknemers uitgebuit en onderbetaald.’ Om het winkelend publiek daarop te wijzen bevestigden de activisten roze labels met een korte tekst aan kleding van de modeketens.

Achterhaald
Goedkope Fast Fashion collecties volgen elkaar in moordend tempo op. Mensen dragen de kleren maar kort; een deel wordt nooit verkocht. Dat deel laten de modeketens meestal vernietigen om plaats te maken voor de nieuwste kledingtrends. Zo wordt elke seconde een vuilniswagen vol kleding verbrand.
XR ziet het met lede ogen aan. ‘
Fast Fashion is iets uit een vorige eeuw. De modeketens laten het lelijk afweten door op de oude manier door te blijven produceren.
De eisen zijn simpel: vertel de waarheid – stop de overproductie – behandel je werknemers eerlijk – promoot duurzame alternatieven.
Welke modeketen durft?

Wat is Extinction Rebellion?

XR is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Activisten van XR zetten druk op overheden met vreedzame, creatieve en ontregelende acties om de zorgen dat zij maatregelen nemen om de klimaat- en ecologische crisis te beteugelen.

Sinds de oprichting in 2018 is XR één van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. Ze brengt gewone mensen, van alle leeftijden en uit alle delen van het land, bij elkaar.
In Nederland maakt een grote meerderheid zich serieuze zorgen over het leven van huidige en toekomstige generaties. Dat ziet XR terug in de beweging: elke maand zijn er méér lokale XR groepen actief.