Heerlen is 80 jaar bevrijd: reden tot tevredenheid?’

Op donderdag 12 september organiseert HeerlenMondiaal de 95 ste editie van Café Mondiaal met als thema: Heerlen is 80 jaar bevrijd: alleen reden voor tevredenheid?.

Deze editie begint om 19.30 en vindt plaats in

Café Pelt
Pancratiusstraat
Heerlen.

De Vredesweek 2024 is van zaterdag 16 tot en met zondag 22 september en heeft dit jaar als thema: Samen voor Vrede Nu!.

Precies 80 jaar geleden arriveerden de Geallieerde soldaten in Zuid-Limburg. En op 17 september 1944 werd Heerlen bevrijd van de onder-drukking door Nazi-Duitsland. Dat de bevrijding van Heerlen algemene opluchting en een groot feest was, staat buiten kijf.

80 jaar Vrede, is dat louter reden voor tevredenheid? Wij denken van niet. Er woedt een vreselijke oorlog in Oekraïne, met risico’s voor escalatie. En de meedogenloze oorlog die Israël voert in Gaza, hoe begrijpelijk ook de reden daarvan, is ook alle proporties ontstegen. Ook hier dreigt verdere escalatie, al worden ook weer onderhandelingen voor een staakt het vuren gevoerd. En op diverse plaatsen zijn er brandhaarden die wellicht te weinig aandacht krijgen.

Maar ook hier in Nederland is er reden tot zorg. Onze samenleving staat op veel manieren onder druk. Er zijn extreme groepen actief die in hun denken en handelen sterk lijken op het gedachtengoed van de nazi’s. En de verdeeldheid en schendingen van artikel 1 van onze Grondwet zijn zelfs diep in onze Tweede Kamer doorgedrongen.

Nico Zijlstra en Henk Dado zullen een korte inleiding houden over de betekenis van Heerlen 80 jaar bevrijd voor de Vrede en de situatie van nu.

Vervolgens zal tijdens een levendige sessie van gedachten worden gewisseld over deze problematiek op basis van interactieve stellingen. En hoe moeten we daarvoor in actie komen? Omdat gebruikt wordt gemaakt van online vragen, is een smartphone handig voor een optimale beleving. Iedereen is van harte welkom.

Café Mondiaal

Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door Vredesplatform Heerlen en HeerlenMondiaal. Henk Dado en Nico Zijlstra van het Vredesplatform verzorgen de korte inleiding en begeleiden ons gedurende de interactieve sessie.

Zoals gewoonlijk zal Harrie Winteraeken de discussie leiden.

• Korte introductie van de inleiders:
• Nico Zijlstra is in het dagelijks leven docent geschiedenis aan het Sintermeertencollege. Ook is hij bestuurslid van de Stichting Lodewijk Foijer die het leggen van de Stolpersteine in Heerlen mogelijk heeft gemaakt.
• Henk Dado is sinds ± 1988 lid van het Vredesplatform Heerlen en in het dagelijks leven medewerker bij het APG.

Het Vredesplatform Heerlen is ook ‘Ambassade van Vrede’ van PAX: https://vredesweek.nl/ambassades/ambassade-heerlen.

Meer informatie over de Vredesweek 2024 over het algemeen kunt u vinden op https://paxvoorvrede.nl/vredesweek/ In ieder geval is de Vredesweek onverminderd actueel en blijft het nadenken over ‘Vrede’ in het groot en het klein hoogstnoodzakelijk.

Voor meer informatie over deze Café Mondiaal kunt u terecht bij:

Harrie Winteraeken
06-52375611 hwinteraeken@hotmail.com

Beeld: Heerlen Mondiaal

Lees ook andere artikelen hier.