‘Onderweg’ met de fiets of op wandel met je gezin.

Met je gezin of vrienden heerlijk genieten van het Zuid-Limburgse landschap, de talrijke Romeinse verhalen en boordevol leuke extra activiteiten. En dit gratis!

Onderweg

‘Onderweg’ is het thema van Open Monumentendag 2024 op zondag 15 september. Een ideaal thema voor Via Belgica om toeristen en bewoners het Zuid-Limburgse landschap in te sturen en te verwennen met Romeinse verhalen en leuke activiteiten. We bieden gratis een wandeltocht van 2 uur aan doorheen Coriovallum/Romeins Heerlen en een fietstocht van 13.5 km tussen het station van Meerssen en het station Schin op Geul.

Onderweg met de fiets tussen Meerssen en Valkenburg

Via Belgica ontwikkelde een fietstocht van 13.5 km tussen het station van Meerssen en het station van Schin op Geul, langs villa’s, de oude Romeinse weg, een Romeinse wachttoren en nog veel meer. Op Open Monumentendag smukken we de route op met leuke activiteiten van ondernemers en verenigingen, zoals: een Romeinse kok, een ceremonie van Romeinse priesters, een Romeins kampement, een verhalenverteller, een leuke workshop bij Connect5 in Meerssen of wat lekkers bij Burgemeester Quicx in Valkenburg. Voor de kinderen is er een leuke speurtocht voorzien.

Connect5, een organisatie die kansen creëert voor jongeren, kan je ook een lekkere picknick reserveren. Hierbij steun je hun goede doel, waarmee ze opleidingen mogelijk maken voor jongeren.

Praktisch:
– Wat? Romeinse fietstocht tussen het station van Meerssen en het station Schin op Geul.
– afstand? 13,5 km
– uur van aanvang? Tussen 12u en 14u. De fietstocht duurt maximaal tot 17u
– prijs? Gratis
Inschrijven kun je via deze link doen!

Op wandel door Coriovallum/Romeins Heerlen

Mieke le Granse en Jeanny Stevens, twee enthousiaste IVN-gidsen, hebben tijdens de wintermaanden maar liefst 3 voorstellingen van LUX gevolgd. Ze waren zo geïnspireerd dat ze voorstelden om zelf een nieuwe Romeinse wandeling te maken. Een combinatie tussen de Romeinse verhalen en het mooie Heerlense landschap. Dit deden ze samen met Mark van Dijk.

Op zondag 15 september verwennen ze graag twee groepen met hun verhaal op een tocht van 2 uur. Je ontdekt hoe groot Coriovallum was, waarom het op een kruispunt van wegen lag en hoe belangrijk de thermen waren. En onderweg worden de deelnemers verwent door een Romeinse kok en de heerlijkheden van de Delicious Store.

Praktisch:
Wat? Wandeling door Romeins Heerlen onder begeleiding van een enthousiaste IVN gids met enkele leuke verrassingen
Waar? Start bij De Vondst, Raadhuisplein 20 in Heerlen
Prijs? Gratis
Inschrijven? via deze link

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de partners van Via Belgica, de provincie Limburg, Chateau Sint-Gerlach en Connect 5.