Unieke Museum Mural wordt op 8 september onthuld in Heerlen

Het toekomstige Het Romeins Museum is partner binnen het landelijke project Museum Murals van het Mauritshuis en de Vriendenloterij. De Italiaanse kunstenaar OZMO maakt deze week een gloednieuwe mural op de zijgevel van Coriovallumstraat 7. Op zondag 8 september, zal de mural geïnspireerd door het Romeinse badhuis, officieel worden overgedragen aan de stad.

Er gaat de komende jaren veel veranderen op de hoek Coriovallumstraat – Kruisstraat in Heerlen. Eén ding blijft al een kleine tweeduizend jaar hetzelfde: het Romeinse badhuis van Coriovallum. Om deze voor West-Europa unieke Romeinse resten in de toekomst beter te kunnen bewaren en te bewonderen zal er een nieuw museum oprijzen boven de opgraving: Het Romeins Museum. Op de dag dat het badhuis voor het laatst zichtbaar is, vóór de start van de bouw, wordt ook een nieuwe mural verwelkomd naast het museum. Deze mural geïnspireerd op het topstuk van de Romeinse collectie van Heerlen wordt gemaakt door de Italiaanse straatkunstenaar OZMO als onderdeel van het project Museum Murals.

Museum Murals

Het landelijke project Museum Murals nodigt twintig musea uit een opdracht te geven aan twintig straatkunstenaars om twintig murals te realiseren geïnspireerd op hun museumcollecties. Op 12 juni presenteerde kunstenaar OZMO drie verschillende ontwerpen voor de nieuwe mural naast het Romeinse badhuis in Heerlen. Tijdens een bewonersavond is de achtergrond van de ontwerpen toegelicht en werd er gestemd, ook online zijn veel stemmen binnengekomen. 74% van de stemmen, een duidelijke meerderheid, ging naar een intiem, donker tafereel waarin de godin Venus zich klaarmaakt voor haar badritueel.

Kunstenaar OZMO werkte het gekozen voorstel uit en is tijdens de start van Cultura Nova begonnen met de realisatie van de mural. Op 8 september zal de mural gereed zijn voor de spreekwoordelijke onthulling. Het maakproces van de mural is deze week te volgen vanaf de straat, dus in plaats van een onthulling wordt het een officiële overdracht van de mural aan de al indrukwekkende street art collectie van Heerlen. Dit zal plaatsvinden tijdens het sluitingsfeest Metamorphosis, de laatste dag dat het Romeinse badhuis voor de komende jaren te bezoeken zal zijn.

Museum Murals is een initiatief van het Mauritshuis en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij. De mural in Heerlen wordt mede mogelijk gemaakt door de Italiaanse ambassade.