In het Suermondt Ludwig Museum (S-L-M) in Aken is tot 17 juni de tentoonstelling ‘Gestatten, Suermondt! Sammler, Kenner, Kunstmäzen’ te bewonderen. De unieke expo is een eerbetoon aan Barthold Suermondt, mecenas en grondlegger van het S-L-M.

 

De topcollectie alsook de status van museum dankt Aachen aan de geboren en getogen Utrechter Barthold Suermondt. Oktober 1892 schonk de in Aachen wonende bankier annex industrieel de stad Aachen 104 schilderijen van overwegende Nederlandse meesters uit de 17de eeuw. Door de schenking werd een stevige basis gelegd voor een kunstmuseum in Aachen.

De in 1818 geboren Suermondt maakte carrière in de ijzer- en staalindustrie, meer in het bijzonder bij Cockerill, in het Belgische Seraing. Suermondt steeg op tot privésecretaris van eigenaar John Cockerill en huwde later diens nicht Amalie Elise. De dochter van Cockerills broer James wilde net als haar ouders graag in Aachen wonen. En dus verhuisde Barthold Suermondt in 1947 met zijn vrouw en vier kinderen naar Aachen.

Vanuit keizerstad Aken beheerde hij het familievermogen van zijn schoonvader en maakte naam als industrieel in de mijnbouw in het Wormgebied. Mede omdat hij in tweede huwelijk trouwde met Frederique Nancy Haniel, dochter van grootindustrieel Max Haniel. De liefde voor kunst erfde Suermondt van zijn vader, die als directeur van aan het Munt al een collectie van Hollandse, Franse en Engelse topstukken verzamelde.

In 1874 verkocht Suermondt vanwege financiële problemen een groot deel van zijn collectie aan het Koninklijke museum in Berlijn. Het SLM schonk hij in 1882 grotendeels stukken die hij na 1874 verzamelde. De fraaie villa Cassalette (1891) aan de Wilhelmstrasse werd na een verbouwing op 24 november 1901 als Suermondt Ludwig Museum Museum Aachen heropend.

Zondag aanstaande valt in in het SLM vanaf 12.00 te genieten van een zogenoemde Kunst-Apero. Na de rondleiding kun je nababbelen onder het genot van genieten van een glas sekt en lekkere knabbels. Kosten: 2,50 € + museums entree.

 Meer info: www.suermondt-ludwig-museum.de

Foto Frans Snyders, De lokvogel

Geef een reactie