Tijdens het abdijwijnfeest op Abdij Rolduc Kerkrade wordt zondag 26 augustus de nieuwe Rolduc-wijn uit de Eurode wijngaard gepresenteerd. Om 15.00 uur wordt dit feest geopend. Entree is gratis.

Het St. Catharinagilde, de stichting Eurode en Rolduc namen eind jaren negentig van de vorige eeuw het initiatief om de oude traditie van wijnbouw op Rolduc te laten herleven. In 1998 begonnen de Winzer van Rode dan ook met de aanplant van 500 Regent druiven stokken in de helling tussen Rolduc en Burg Rode in Herzogenrath. Inmiddels beheren de Winzer van Rode, een groep vrienden, als vrijwilligers de wijngaard die de naam Eurode wijngaard heeft gekregen. Sinds 2013 is er een tweede wijngaard met 900 Regent druiven stokken bijgekomen op het terrein van en in eigendom van Rolduc. Ook deze Ailbertus wijngaard staat onder de hoede van Winzer van Rode. Vanaf begin maart is er elke maandagmorgen een twintigtal  merendeels mannen druk in de weer om in een gezellige sfeer de beide wijngaarden in een goede conditie te brengen en te houden en de druiven stokken optimaal te verzorgen. Na afloop wordt er natuurlijk nog een glaasje Rolduc wijn gedronken.

In oktober worden dan de druiven geplukt en verwerkt tot een prachtige dieprode wijn. Elk jaar op de laatste zondag van augustus presenteren de Winzer van Rode in samenwerking met Rolduc hun nieuwe Abdijwijn tijdens het Abdijwijnfeest. Tijdens dit Abdijwijnfeest zal ook een afvaardiging uit Mayschoss met in hun midden de Wijnkoningin haar opwachting maken.

De Winzer van Rode zijn geen commerciële instelling maar opereren vanuit  een culturele invalshoek en met grote maatschappelijke verbondenheid met de samenleving. Zij tonen dat door jaarlijks een bedrag te doneren voor een goed doel. Van de opbrengst van iedere fles Abdijwijn is 1 euro bestemd voor dat goede doel. Uiteraard wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om tijdens het Abdijwijnfeest de Abdijwijn te kopen.

Foto®Parkstadactueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie