Toon Hermans Huis Parkstad Tijdelijk gesloten en toch beschikbaar!

 

De maatschappelijke regelingen rondom het coronavirus heeft een flinke impact op de Nederlandse samenleving. Dat is natuurlijk ook noodzakelijk gezien de risico’s die een besmetting met zich meebrengt. En dat geldt vooral voor kwetsbare mensen. Precies de groep mensen waar ze in Toon Hermans Huis Parkstad mee te maken hebben: mensen die direct of indirect geraakt worden door kanker.

Patiënten die in het behandeltraject zitten, zijn vanzelfsprekend uitermate kwetsbaar doordat hun weerstand tijdelijk op een laag pitje staat. Dat betekent dat, ze niet alleen zelf, maar ook iedereen in hun omgeving, heel voorzichtig moeten zijn.

De reden dat er binnen Toon Hermans Huis Parkstad vorige week al passende maatregelen waren genomen om de hygiëne aan te scherpen en om de kans op besmetting te verkleinen. Echter, dat bleek niet voldoende. Uiteindelijk konden ze er niet langer omheen en moesten alle interne activiteiten tijdelijk geannuleerd worden. Al voordat de overheid afgelopen zondag strenge maatregelen aankondigde, had Armand Winthagen, in samenwerking met de vrijwilligers, besloten om de deuren tijdelijk te sluiten. Dat is geen gemakkelijke keuze geweest. Voor veel van de gasten is Toon Hermans Huis een belangrijke gesprekspartner in het hele proces om te leren omgaan met de gevolgen van kanker. Dat kunnen ze niet zomaar negeren.

Bereikbaarheid is dus van zeer groot belang. Daar is dan ook goed over nagedacht en de oplossing is vrij eenvoudig. De vrijwilligers zijn van maandag tot en met vrijdag van 11 tot 13 uur telefonisch bereikbaar voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Daarnaast nemen ze ook zelf actief contact op met vaste gasten. Dat lukt niet altijd met iedereen,  maar ze proberen zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Foto Toon Hermans Huis parkstad

Voor mensen die al een tijd gebruik maken van ondersteuning is dat een goede oplossing. Het is lastiger voor mensen die de eerste stap nog moeten zetten om bij Toon Hermans Huis binnen te lopen.  Juist omdat dát nu even niet kan, voelt het misschien wel goed om de eerste keer alleen telefonisch contact te hebben. Armand Winthagen, directeur van Toon Hermans Huis Parkstad, wil de mensen dus vooral uitnodigen om een eerste kennismaking niet uit te stellen. Juist in deze periode van sociale terughoudendheid, kan het zo’n verrijking zijn.

Al met al proberen ze in het Toon Hermans Huis, net zoals vele mensen in deze bizarre periode, zoveel mogelijk de verbinding tussen mensen in stand te houden en te verbeteren. Dat is precies datgene waar ze voor staan: contact van mens tot mens! En juist nu is dat belangrijk.

Cover Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

Geef een reactie