We leven in bijzondere tijden. Belangrijk is daarom dat herinneringen aan deze tijd voor latere generaties goed bewaard blijven. De gemeente Brunssum roept inwoners op om materiaal in te sturen dat een goed beeld geeft van het dagelijkse leven in Brunssum tijdens de coronacrisis.

In deze tijd leven we op een manier die tot voor kort onvoorstelbaar was. Horeca en scholen die gesloten zijn. Halflege winkels en winkelstraten. Parken en speelplekken waar mensen afstand van elkaar houden. Thuiswerken met het hele gezin. Kraamvisites en bezoekjes aan het verpleeghuis vanachter glas of op afstand. Initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen.

En nog veel meer. Wat zoeken wij? Dit nieuwe leven wordt op allerlei manieren vastgelegd.

Foto’s van het leven op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties. Flyers en posters, met mededelingen over coronamaatregelen. Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen, dagboeken of memoires. Digitale berichten op WhatsApp of sociale media.

De gemeente Brunssum vindt het belangrijk om al deze herinneringen aan een bijzondere, unieke tijd vast te leggen en te archiveren. Wilt u daaraan meewerken? Bewaar zoveel mogelijk materiaal en stuur het op naar de gemeente.
Daarbij gaat het vooral om eigen, persoonlijk, origineel materiaal. Krantenknipsels, bijvoorbeeld, hoeft u niet op te sturen, deze worden al bewaard.

Hoe stuurt u op? Uw eigen materiaal opsturen kan op de volgende manieren:

  • per e-mail. Stuur digitaal materiaal naar gemeente@brunssum.nl, onder vermelding van ‘archivering coronatijdperk Brunssum’. Hou er rekening mee dat er per mail niet meer dan 15 Mb kan worden meegestuurd. Zijn er meer of grotere bestanden? Gebruik dan Wetransfer.Aanlevering digitale tekstdocumenten graag in PDF/A-formaat. Aanlevering digitale foto’s in TIFF of JPEG, in de hoogst mogelijke (originele) resolutie.
  • per post. Stuur het materiaal naar de gemeente Brunssum, afdeling DIV, Antwoordnummer 28, 6440 VB Brunssum, onder vermelding van ‘archivering coronatijdperk Brunssum’. Een postzegel is niet nodig. Let op: de gemeente Brunssum bewaart alleen plat (2D) en digitaal materiaal, en dus geen spullen (3D).

Eigen archivering. De gemeente Brunssum heeft inmiddels ook maatregelen genomen om alles wat van gemeentewege herinnert aan deze coronacrisis voor de toekomst te bewaren. Daarvoor heeft de gemeente het besluit genomen om af te wijken van de voorschriften in de Archiefwet die bepalen dat gemeentelijk archiefmateriaal na een aantal jaren vernietigd moet worden.  De betreffende gemeentelijke archiefstukken zullen veilig en duurzaam ondergebracht worden bij het Historisch Centrum Limburg. Dat gebeurt ook met het materiaal dat naar aanleiding van deze oproep door particulieren aangeboden zal worden bij de gemeente. Zo werken we samen aan het bewaren van uniek sociaal-cultureel erfgoed voor latere generaties.

Foto®Parkstad Actueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie