Jongeren met andere mogelijkheden in Coronatijd

 

In het Coronatijdperk heeft eenieder te maken met onzekerheden en onduidelijkheden. De veiligheid en vaste structuur binnen een wereld, zoals we hem kenden, viel van het een op het andere moment weg. Best lastig om in dat web aan meningen, besluiten en regelgeving duidelijkheid te creëren. Zeker als het gaat om gezinnen die te maken hebben met kinderen, die binnen de term “andere mogelijkheden” vallen.  Een doelgroep, die ik een gezicht wil geven.

 

Fenna. Deze week staat Fenna Willems centraal. Fenna is 20 jaar, heeft het syndroom van Down en diabetes type 1. Ze woont bij haar moeder Anke en diens huidige partner Ed. Omdat Fenna normaliter een actief en druk sociaal leven heeft, met o.a. dagbesteding bij Corisberg, was ik benieuwd naar de belevingen, die Fenna binnen de nieuwe realiteit heeft. Want ook haar drukke en actieve leven viel van de een op de andere dag stil.

Beleving. Moeder Anke, die altijd al veel gedaan heeft met Fenna, vertelt dat het Coronatijdperk niet als vervelend wordt ervaren door Fenna. Zij kan zichzelf goed bezighouden en moeder Anke heeft op dit moment ook alle tijd om met Fenna door te brengen. Toch geeft Fenna wel aan dat ze haar sportmomenten (fysio-fitness, dansen en voetballen bij het G-team van Roda) mist. Ook mist ze haar tweewekelijkse activiteiten-clubje met haar vrienden. Haar dagbesteding, waar ze graag naar toe ging, mist ze daarentegen niet. Wat lastig is om uit te leggen, is het gegeven dat vakanties naar Griekenland nu even niet door kunnen gaan en dat haar verjaardag op 12 juni ook echt anders gevierd gaat worden, dan Fenna gewend is.

Thuissituatie. Moeder Anke, die normaliter als gastouder werkt, heeft afgelopen periode geen kinderen mogen opvangen. Haar gastouderschap kent dezelfde regelgeving als die van kinderopvang en school. Daarnaast behoort Fenna en haar partner Ed tot de risicogroepen. Daardoor is het van belang om zo min mogelijk met anderen in contact te komen. Aangezien moeder Anke hierdoor genoeg tijd heeft, kan ze haar aandacht ook richten op Fenna. Zo lazen ze samen en organiseerde ze thuis allerlei beweegmomenten voor Fenna. Zoom, YouTube en onlinelessen waren hierin aangename oplossingen, zeker als er niet voor een avondwandeling naar buiten gegaan kon worden. Gelukkig viel het weer ontzettend mee en konden ze geregeld even een frisse neus halen.

Omdat structuur en duidelijkheid van belang is voor het functioneren van Fenna, bespreekt Anke in de ochtend wat en wanneer er iets gedaan wordt. En wanneer Fenna tijd heeft om voor zichzelf iets te doen.

 Nieuwe regelingen. Zoals velen, volgt ook Anke de nieuwsberichten en persconferenties over COVID 19. Dat de scholen op 11 mei weer open mogen, zat volgens Anke wel in de lijn der verwachting. Of het verstandig is, laat ze even buiten beschouwing. Zelfs zou ze de maatregelingen gericht op scholen en kinderopvang verlengen tot na de zomervakantie. “Waarom nu zo haastig een laatste maand nog onderwijs willen geven?” Anke spreekt de hoop uit dat er gedurende de maanden meer over het virus bekend zal worden, waardoor leerkrachten en ouders na de zomervakantie echt met een geruster gevoel het onderwijs weer kunnen opstarten.

Kwetsbare doelgroepen. Fenna valt met haar Downsyndroom én diabetes type 1 onder een kwetsbare doelgroep. Een doelgroep, waar activiteiten en dagbesteding nog niet zo makkelijk voor opgestart kan worden, omdat alle deelnemers kwetsbaar zijn. En dat terwijl het voor Fenna en haar vrienden zo van belang is, om ook weer deel te kunnen nemen aan de nieuwe maatschappij. Moeder Anke verwacht dat het nog wel even zal gaan duren, voordat er vormgegeven kan worden aan alles, waar Fenna zo blij van werd.

Toekomst. Moeder Anke hoopt van harte dat de start met de basisscholen een positieve voorloper voor meer vrijheden mag zijn. Ook Fenna richt zich op de toekomst. Ondanks het feit dat ze sommige dingen niet helemaal begrijpt, weet ze één ding zeker: op 12 juni zal ze haar 21e verjaardag vieren!

En wij als redactie hopen dat Fenna een fantastische verjaardag gaat krijgen! Wij nodigen de lezer dan ook uit om een kaart voor Fenna te sturen naar het redactieadres van Parkstadactueel. Wij zorgen dat dit op 12 juni bij Fenna terecht komt!

Redactieadres Parkstadactueel

Benzenraderweg 93

6427 SK Heerlen

Foto’s Sandarijn Hilkhuijsen

 

Geef een reactie