ACTIE TEGEN DEFINITIEVE OPSLAG VAN BELGISCH KERNAFVAL

 

Midden in de coronatijd is onlangs door de Belgische autoriteiten gewag gemaakt  van “definitieve opslag van kernafval – ergens in België”. Een “openbare raadpleging” over dit onderwerp, die juridisch volkomen onduidelijk is, is georganiseerd voor de Belgische burgers;  deze loopt slechts tot 13 juni!

 

Maastricht ligt in de invloedsfeer van Tihange waar Engie/ElectraBel een kernreactor met scheuren in bedrijf heeft. En nu denkt de Belgische kernenergielobby ook nog een definitieve opslag van kernafval te kunnen ontwikkelen vlak bij de grens met Nederland. Nederlandse burgers en Nederlandse overheden worden niet geraadpleegd, terwijl de invloed van enig ongeluk met de opslag of met de scheurenreactor  zeker niet  aan Nederland voorbij zal gaan.

Wij eisen dat de Veiligheidsregio Zuid-Limburg haar taak vervult en minimaal een maatschappelijk gedragen standpunt inneemt en inbrengt in de „openbare raadpleging“. Tot nu toe is iedereen ervan uitgegaan dat de “Belgische eindopslag” niet in België zal plaatsvinden, maar in Frankrijk nabij Bure / Lotharingen (nu de “gemakkelijke “oplossing – dumpen in zee – niet meer kan).

In ieder geval zullen we als  Vereniging Stop Tihange Nederland (VSTN) NOOIT meegaan in de definitieve ondergrondse opslag van kernafval terwijl  Belgische kerncentrales dit kernafval nog steeds produceren.  Samen met antinucleaire initiatieven in BeNeLux en Duitsland zullen wij protesteren tegen de ontwikkeling van deze Belgische plannen!

In voornoemde landen zal op 10 juni om 18.00 uur een internationaal protest worden geuit in de vorm van een korte flashmod. In Nederland zal dat zijn op de Markt in Maastricht. Hierbij zal een oproep aan de voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid- Limburg worden overhandigd, waarin wij vragen namens de burgers van Zuid-Limburg  verzet aan te tekenen tegen de plannen voor de ondergrondse opslag van kernafval nabij de Nederlandse grens.

VERENIGING STOP TIHANGE NEDERLAND (VSTN)

Contact: Leo Maathuis 0031634832345 Website: www.stop-tihange.org/nl

Foto Stop Tihange

Geef een reactie