24 september 2024

Wordt de Heerlense Joy Smith-Hamming Nationale Buurheld van het Jaar?

Heerlen – Joy Smith-Hamming uit Heerlen is een van de drie finalisten voor de titel van Nationale Buurheld van het Jaar 2023. De 81-jarige werd voorgedragen door buurman Joseph (Jo) van Loo omdat ze zich al jaren onvermoeibaar inzet om andere senioren in haar appartementencomplex te helpen.

Voor de verkiezing werden honderden mensen uit het hele land voorgedragen waaruit Joy dus als een van de laatste finalisten doorgaat naar de volgende ronde. Stemmen op Joy kan tot en met 28 juni 2023 op www.buurheld.nl.

De van oorsprong uit Indonesië afkomstige Joy, een stille kracht in de flat, wordt door haar buurman Jo beschreven als iemand die alles voor hem betekent. Haar toewijding versterkt de onderlinge samenhorigheid en zorgt ervoor dat bewoners aanspraak hebben.

Zorgzaam karakter

Joy woont in het appartement waar ze sinds 1997 met haar man woonde, voor hij drie jaar geleden overleed. Bijna dagelijks is ze te vinden op de galerijen van het flatgebouw en kent ze iedereen bij naam en toenaam.  Ze helpt buren die minder mobiel zijn bij “Voor mij is het een kleine moeite om even een vuilniszak mee te nemen, boodschappen te doen of iemand te begeleiden naar de apotheek,” vertelt Joy.

Het zorgzame karakter heeft altijd al in haar gezeten. Vroeger, toen Joy nog als verpleegster werkte, verscheen ze vaak als eerste op de werkvloer en ging ze als laatste naar huis. “Ik behandelde iedereen alsof het mijn eigen familie was,” herinnert ze zich. “Als voormalig verpleegster weet ik hoe het voelt als sommige dingen niet meer lukken, daarom help ik graag mensen. Wanneer ik ongemak zie of voel bij mensen, neem ik dat graag bij ze weg.”

Mede-finalisten

Nationale Buurheld van het Jaar is een prijs voor mensen die voor hun buurtgenoten klaarstaan. Of het nou is om bijvoorbeeld te helpen bij het klussen, nooit te beroerd zijn om hun grasmaaier uit te lenen of omdat ze altijd in zijn voor een praatje of persoonlijk contact. De verkiezing is een initiatief van woningverhuurder Heimstaden, maar ook niet-huurders van de organisatie konden een genomineerde voordragen of voorgedragen worden.

 

 

Dit is de derde keer dat de nationale verkiezing wordt georganiseerd.

Meer informatie over Joy is hier te lezen. Naast haar zijn ook Tjerkje van der Vaart uit het Friese Spannum en Franciska Janssen uit het Gelderse ’s-Heerenberg nog in de race om de titel van Nationale Buurheld van het Jaar 2023.

In 2022 was het de Amsterdamse Meltem Tamzok die de titel won, in 2021 werd Karel Turkesteen uit Veenendaal tot Nationale Buurheld van het Jaar gekozen.

Joy met buurman Jo, die haar voordroeg als Nationale Buurheld van het Jaar.

Meer informatie